Vijf Nederlandse universiteiten krijgen een supersnel computernetwerk. IBM gaat het netwerk bouwen en levert ook de apparatuur, zo is gisteren bekendgemaakt.
kunnen wetenschappers de kracht van verschillende computers gezamenlijk gebruiken voor grote wetenschappelijke projecten, ook wereldwijd. Het moet straks mogelijk zijn om een groep zware computers tegelijkertijd te gebruiken zodat hun kracht optimaal wordt benut.
Dat is vooral handig bij onderzoeken die enorme hoeveelheden rekenkracht eisen, zoals projecten in de bio-informatica, onderzoek naar menselijke genen of natuurkundige onderzoeken. Ook in andere landen, zoals de VS en Engeland, wordt aan het systeem gewerkt. Op termijn kan een Amerikaanse universiteit bijvoorbeeld rekencapaciteit van een Nederlandse computer gebruiken. Uiteindelijk kan hieruit een nieuwe versie van internet ontstaan die miljoenen keren sneller en krachtiger wordt dan het huidige.
Een woordvoerder van IBM gebruikt het beeld van een elektriciteitscentrale. "Als je thuis het licht aan doet, vraag je je niet af waar de stroom vandaan komt. In de toekomst zal ook de nieuwe vorm van internet zo werken."
De VU en de universiteit van Amsterdam en de universiteiten van Delft, Leiden en Utrecht zijn de deelnemers aan het nieuwe netwerk.