Het Verbond van Verzekeraars houdt ernstig rekening met stagnatie in de economie als gevolg van het Millennium-probleem. Dit bleek gisteren tijdens de Nationale Millennium Conventie in de RAI te Amsterdam.
Hoewel Mr. A.C. Blom, voorzitter van het Verbond van Verzekeraars, niet aan doemdenken wil doen, acht hij een recessie heel wel denkbaar. Blom hield zijn gehoor daarom voor dat dit een probleem is van de samenleving als geheel. Het zou verkeerd zijn alles op de verzekeraars af te wentelen, meende hij. De bedrijven moeten zelf hun verantwoordelijkheid nemen. "Alle hens aan dek," riep hij.
De verbondsvoorzitter onthield zich van harde uitspraken over de mogelijkheid dat de verzekering bepaalde schades dekt. Vaststaat dat bij onvoldoende preventie geen dekking bestaat. Volgens Blom moeten bedrijven doen wat er redelijkerwijs nog kan worden gedaan. De verzekeraars hopen binnen een maand meer duidelijkheid te geven over hun opstelling straks, maar Blom temperde alvast de verwachtingen.
Ook Millennium Platform-voorzitter Jan Timmer riep het bedrijfsleven op de problemen nieten masse af te wentelen op de verzekeraars en de leveranciers. "Wie dat doet, ontbreekt het aan realiteitszin," aldus Timmer. Hij deed een dringend beroep op de bedrijven zelf met de oplossing van het probleem te beginnen. De meeste ondernemers zijn zich nu wel bewust van de naderende moeilijkheden. Alleen steken ze te weinig de handen zelf uit de mouwen.
Volgens Timmer botsen veel afnemers momenteel met hun leveranciers. Ze slaan elkaar met brieven om de oren. Veel bedrijven vragen hun leverancier op hoge toon om een verklaring van Millennium- bestendigheid. Veel leveranciers krijgen ook het gevoel bestookt te worden met onredelijke vragen. Timmer riep het bedrijfsleven op niet in een papieren moeras verzeild te raken. Het is beter samen met de leveranciers in een goede sfeer naar oplossingen te zoeken dan continu brieven te schrijven. Vooral juridische adviseurs hebben er een handje van ellenlange brieven te schrijven naar leveranciers. "We dreigen veel te veel in vraagstukken rond de juridische aansprakelijkheid verzeild te raken." Dit leidt volgens Timmer tot schijnzekerheid. Bovendien lost het niets op.