Ai-tool Oranjeprijs.nl helpt verkopers en kopers op de vrijmarkt tijdens koningsdag bij het bepalen van de prijs voor tweedehands spullen. In ongeveer vijf seconden geeft het een prijsindicatie van het gefotografeerde object. De tool, een prototype van de Amsterdamse ontwerpstudio Q42, werkt met beeldherkenning van ChatGPT en product- en prijsgegevens van Marktplaats.
Wanneer iemand via Oranjeprijs.nl een foto van een product neemt, scant ChatGPT de afbeelding om te bepalen wat het is. De gevonden naam van het product wordt gematcht met producten op Marktplaats. Met deze vergelijking wordt ChatGPT vervolgens gevraagd om de beste adviesprijs te geven. Ook worden de Marktplaats-advertenties getoond waarop de adviesprijs is gebaseerd (zie video).
‘De tool werkt in principe op elke smartphone en hoeft niet gedownload te worden. Iedereen kan zo gratis experimenteren met het prototype zonder in te loggen. Het gebruik is anoniem en gemaakte foto’s van producten worden na dertig dagen automatisch verwijderd door ChatGPT-eigernaar OpenAI’, schrijft Q42 in een persbericht. ‘Aangezien het om een prototype gaat, kunnen er nog kinderziektes in zitten’, meldt de maker.
Wanneer er een foto gemaakt wordt, zegt de ai-toepassing: ‘Rommel of goud waard? Even aan Willem vragen…’ Bij een testje dat Computable deed, waardeerde Oranjeprijs.nl een speelgoedheftruckje van het zoontje van één van onze redacteuren op tien euro. Een bod dat bij een kleedje op de vrijmarkt toch niet snel zal worden gedaan. Bij een tweede testje werd een longdrinkglas met kristalpatroon voor een whiskyglas aangezien. Maar dat mag wat ons betreft de koningsdagpret niet drukken. Probeer het gerust eens op de vrijmarkt op koningsdag is ons advies. Het is een grappige kennismaking met beeldherkenning en prijsbepaling op basis van een database van tweedehands goederen.
Q42
Q42 is een digital productstudio, gevestigd in Amsterdam en Den Haag, die is opgericht in het jaar 2000. Het bouwt apps, websites, connected devices, games en ai- en vr-toepassingen. De tool is gebouw door medewerker Yoshio Schermer die tot het idee kwam toen hij wat spullen wilde verkopen, maar geen zin had om spullen op Marktplaats te zetten en per product allerlei omschrijvingen te doen en gegevens in te voeren. Hij wilde op basis van beeldherkenning graag een prijsindicaties kunnen krijgen. In ongeveer twee weken tijd, deels in de avonduren en gedeeltelijk onder werktijd, is de tool gebouwd, vertelt hoofd-marketing van Q42 Maurice Haak. Het bedrijf besloot de tool met koningsdag aan te bieden om zelf te leren van de toepassing.
Bam Groep
Haak: ‘Computervision gebruiken we best veel, bijvoorbeeld in een oplossing voor bouwbedrijf BAM Groep om bij renovatieprojecten de maten van gevels en kozijnen op te nemen. Die tool berekent aan de hand van foto’s van drones de exacte maten.’ Volgens Q42 scheelt dat bij renovatieprojecten vaak enkele weken tijd omdat niet eerst handmatig en op vaak lastige plekken alle kozijnen en gevelelementen nagemeten hoeven te worden.