COLUMN – Paus Franciscus is overleden. Ik vind het jammer. Hij was een vrolijke en tegelijk sobere paus zonder uiterlijk vertoon. Begaan met de onderkant van de samenleving, heeft hij ook veel voor de armoedebestrijding in de wereld betekend.
Nu moet er een nieuwe komen. Dit gebeurt op een manier waarop de eerste pausen al werden gekozen. De ict-afdeling van het Vaticaan is er nog niet aan toegekomen dit proces te automatiseren. Het stemmen voltrekt zich nog gewoon via briefjes. En als de paus gekozen is, dan volgt er geen e-mail maar zien we witte rook uit de schoorsteen komen.
Waarom automatiseren ze dit proces niet, zou je zeggen. Dat ze een soort datumprikker maken, maar dan met de paus. Een pausprikker. Nee, je hoeft niet alles te automatiseren, niet alles hoeft efficiënter. Het voordeel van niet-automatiseren, is dat je meer tijd hebt om er over na de denken. Ze hoeven ook niet de efficiëntste paus te kiezen maar de menselijkste.
Meester
In de VS heeft Elon Musk de opdracht gekregen om de overheid een stuk efficiënter maken. Elon is een meester in het efficiënter maken. Een van de redenen waarom de Tesla zo’n succes is geworden, is omdat deze efficiënt wordt gemaakt en ook zeer efficiënt rijdt. Dus als iemand de overheid efficiënt kan maken, dan Elon Musk. Het eerste wat deze rijkste man ter aarde heeft gedaan is het armoedeprogramma Usaid stoppen, waardoor miljoenen, veelal zeer arme mensen geen medicijnen meer krijgen.
Het hoeft niet altijd efficiënt. Dus beste bisschoppen, neem lekker de tijd. Graag weer een paus die zich inzet voor de onderkant van de samenleving. Die bovenkant redt zichzelf wel.
Jacob Spoelstra
Jacob Spoelstra is columnist/stand-upcomedian. Voor meer informatie kijk hier.
Er zijn verschillende momenten in de geschiedenis waarop de katholieke kerk heeft bijgedragen aan het onderdrukken van armen of waarin de katholiek kerk als deel van het bredere machtsapparaat niet opkwam voor de belangen van de armen. Eén van de redenen waarom we in Noord-Europa en Noord-Amerika grotendeels protestants en daarmee democratisch zijn. Want protestantisme bevorderde onderwijs, decentralisatie, individuele verantwoordelijkheid en kritisch denken. Wat betreft de heilige huisjes bekritiseerde Franciscus de pedofilie in de kerk en was hij mild over de homofilie maar het was nooit geloofwaardig.