Minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) wil bij UWV geen stop afdwingen op de ontwikkeling van nieuwe systemen. Hij keert zich tegen een voorstel van CDA en SGP om alle prioriteit bij vervanging van legacy-systemen te leggen. Wel erkent de bewindsman dat verouderde ict een behoorlijke sta-in-de-weg is. ‘Maar ik denk echt dat dat allebei moet. Vernieuwing is hard nodig om de doorlooptijd van ict-projecten sneller te laten zijn en om medewerkers beter te ondersteunen,’ aldus van Hijum.
Dit bleek woensdag tijdens het Kamerdebat over de problemen bij UWV. Veel Tweede Kamerleden stonden stil bij het feit dat de WIA-uitvoering wordt bemoeilijkt doordat bij de ondersteuning meer dan tien it-systemen zijn betrokken zonder koppelingen. Bovendien is er sprake van veel legacy.
SGP-kamerlid André Flach: ‘Ict-systemen die houtje-touwtje aan elkaar hangen en het aanzienlijke risico op menselijke fouten zorgen ervoor dat er te veel misgaat.’ Hij vroeg zich af of het niet beter is dat het UWV nu eerst inzet op het verbeteren van de sterk verouderde it-infrastructuur in plaats van op nieuwe ict-operaties. Een jaar geleden kwam een team onder leiding van oud-hoogleraar Daan Rijsenbrij tot dezelfde bevindingen. Onlangs waarschuwde de Algemene Rekenkamer dat de vele volstrekt verouderde it-systemen voor UWV een blok aan het been vormen.
De bewindsman zei verder de gebrekkige ondersteuning van de medewerkers door ict, zoals de Algemene Rekenkamer constateert, te willen verbeteren. Maar erg concreet was hij niet. Wel gaat de minister in gesprek met de private verzekeraars om te kijken wat er van hun werkprocessen valt te leren.
CDA en SGP drongen erop aan om de werkprocessen bij UWV goed tegen het licht te houden. Volgens Inge van Dijk (CDA) en André Flach (SGP) is ict heel belangrijk om in de toekomst te voorkomen dat opnieuw fouten worden gemaakt, bijvoorbeeld bij het beoordelen van de mate van arbeidsongeschiktheid.
Volgens Flach lijken het bieden van maatwerk en tegelijkertijd foutloos werken moeilijk met elkaar te combineren, tenzij de ict daarin op een bijzonder effectieve manier ondersteuning biedt. Voor de oplossing van de problemen bij UWV is ict minstens zo belangrijk als vereenvoudiging van regelgeving, aldus het SGP-kamerlid.
Voordeel van de twijfel
Minister Eddy van Hijum geeft de UWV-top voorlopig nog het voordeel van de twijfel. Hij deelde de zorg van het CDA-kamerlid Inge van Dijk over de gebrekkige aansturing van de UWV-medewerkers. Vooral de bijsturing als dingen misgaan, blijkt een probleem. Van Hijum zegt daar momenteel niet voldoende op te kunnen vertrouwen.
Maar hij is optimistisch over de kans dat het straks weer allemaal goedkomt. ‘Het zal wel een kwestie van lange adem zijn,’ aldus Van Hijum, die zegt de komende tijd ‘de schouders eronder te zetten’.
De Tweede Kamer nam daar gisteren genoegen mee. Wel constateert de SGP dat de misère waarin UWV en haar cliënten in terecht zijn gekomen, dieperliggende problemen blootlegt. ‘Het functioneren van het UWV is helaas al jarenlang ondermaats. Daarom moeten we de organisatie, cultuur en aansturing van het UWV onder de loep nemen.’
Overigens kampt UWV al sinds 2006 met ernstige problemen. Heutink (PVV): ‘Inmiddels zit hier de zevende minister die de puinhopen bij het UWV mag opruimen.’ Volgens de PVV’er is meer sprake van betonrot dan van een cultuurprobleem. Heutink vindt dat hoog tijd wordt de bezem door het UWV te halen. Maar volgens het SP-kamerlid Van Kent is dat juist in het recente verleden te veel gebeurd.
Van Kent: ‘Er is constant bezuinigd. Er zijn constant mensen weggestuurd en er is niet geïnvesteerd in de ict. Dat is een van de belangrijkste oorzaken van de problemen die we nu zien. Er moeten dus juist mensen bij. Er moeten kundige mensen bij en de ict-problemen moeten worden opgelost, zodat het UWV weer kan functioneren, in welke vorm dan ook. Wij hebben daar allerlei ideeën over. Maar er moet geld bij, in plaats van de bezem erdoorheen.’
Heutink stelde daartegenover dat UWV er een handje van heeft fundamentele problemen dood te zwijgen; voldoende reden om de tent flink op te schudden.
Typische een politicus: je moet kiezen tussen A en B en hij zegt: “Nee, ik wil A én B!”
En zijn optimisme vind ik ook stuitend. Het is al bijna twintig jaar niet gelukt om de problemen op te lossen. Volgens mij denkt hij: “Het zal mijn tijd wel wezen.”
Er moet iets gebeuren, want dat de ICT zorgt voor een boel handmatig werk betekent dat het meer hindert dan helpt. Snelste is misschien om die koppelingen te bouwen, maar dat is geen oplossing voor de lange termijn.
De politiek is nu nog terughoudend met het verzinnen van nieuwe regels en uitzonderingen om de IT bij het UWV en de Belastingdienst niet te overbelasten. Maar hoe lang blijven ze dat volhouden? Op een gegeven moment gaan ze gewoon zeggen: “We willen dit regeltje erin hebben en je ziet maar hou je het doet!”
Wat betreft het achteruit automatiseren met een breiwerk aan puntoplossingen ging in 2006 de vernieuwing om de invoer van SOA met als argument een dienstverlenende, digitale overheid. SOA was de hype die leidde tot een versnippering van services in de keten met als gevolg een grote uitdaging in de Chain of Custody. En critici die dit probleem toen al zagen aankomen werden afgeserveerd waardoor de roep om ingrijpen door het team oude mannetjes als een oppositie is die zelf de problemen veroorzaakt heeft. Want huidige fragmentatie van procesverantwoordelijkheid met een loket denken tot gevolg is vooral het resultaat van keuzen uit het verleden als we kijken naar de eerdere deken van SOA over alle oude kernsystemen die gebruik maken van COBOL.
hoe wel vroeger alles beter was en daarom achteruit automatiseren op zich prima kan zijn, is uwv misschien een verkeerd voorbeeld. Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen, alleen de naam al he. Dan weet je dat het nooit iets kan worden. Ministry of silly SOA gaat nu voor verandermotor. 20 jaar business oriented language in de politiek met al die rechtse kabinetten heeft weinig goeds opgeleverd met die corrupte IRO verstrekkers.
Maar laten we naar de toekomst kijken:
“Minister Eddy van Hijum geeft de UWV-top voorlopig nog het voordeel van de twijfel. Hij deelde de zorg van het CDA-kamerlid Inge van Dijk over de gebrekkige aansturing van de UWV-medewerkers. Vooral de bijsturing als dingen misgaan, blijkt een probleem. Van Hijum zegt daar momenteel niet voldoende op te kunnen vertrouwen.”
Haha, die Eddy met zn voordeel van de twijfel. Alleen de gebrekkige aansturing + bijsturing als dingen misgaan. Voor de rest, ga zo door 🙂
Zou die zo ook over zichzelf denken ?