Veel Nederlandse websites zijn nog onvoldoende zichtbaar voor ai-systemen. En dat terwijl ai-agenten een steeds grotere rol spelen in het webverkeer. Waar websites tot voor kort vooral afgestemd moeten zijn op menselijke bezoekers en zoekmachines, is daar de ai-assistent als derde gebruiker bijgekomen. Maar daar wordt nog te weinig rekening mee gehouden. Dit blijkt uit een benchmarkonderzoek van digital agency Snakeware.
Artificiële intelligentie (ai)-systemen zoals ChatGPT, Perplexity en Google’s Gemini analyseren websites technisch, semantisch en gestructureerd om zelfstandig antwoorden te formuleren. Ate van der Meer, mede-oprichter van Snakeware (uit Sneek), zegt: ‘Deze ontwikkeling heeft directe gevolgen voor de digitale vindbaarheid. Websites die niet toegankelijk of begrijpelijk zijn voor ai-agents, dreigen uit beeld te raken in deze nieuwe supersnel opkomende laag van online interactie.’
Volgens Van der Meer is ai de gebruiker en service van vandaag. Het is verkeerd om te denken dat ai pas in de toekomst gaat spelen. ‘Organisaties die hun digitale content niet op orde hebben voor deze taalmodellen, verliezen snel terrein in online zichtbaarheid en daarmee conversie en succes,’ zegt hij.
Robotvriendelijkheid
In het onderzoek van Snakeware worden websites in drie sectoren (foodretail, travel en b2c) bekeken. Belangrijk om ai-verkeer aan te trekken blijkt een open opzet, goede structuur en snelle laadtijden. Platforms als Dirk.nl en Vomar.nl scoren om die reden hoog. Grote concurrenten zoals Albert Heijn en Jumbo doen dat minder. Ze blokkeren ai-verkeer gedeeltelijk via verplichte log-ins of postcodechecks.
Van der Meer ziet robotvriendelijkheid uitgroeien tot een nieuwe standaard. GEO (Generative Engine Optimization) komt op als meetbare standaard voor digitale toegankelijkheid richting ai. Deze indicator kijkt onder andere naar snelheid, gestructureerde data, semantische opbouw en technische openheid.
Ai-vindbaarheid
Van der Meer: ‘GEO is het optimaliseren van je website voor ai-gestuurde zoek- en antwoordsystemen. Dus niet alleen zichtbaar zijn in Google, maar ook begrepen en genoemd worden door ai-assistenten zoals ChatGPT, Copilot en Gemini.
Het onderzoek is uitgevoerd met publieke tools zoals Google PageSpeed Insights, Screaming Frog en structured data-analyse. Snakeware pleit voor een open en controleerbare aanpak van ai-vindbaarheid.