De Tweede Kamerfractie van GroenLinks-PvdA ziet fragmentatie in beleid als een van de grootste obstakels in de duurzame digitalisering. Er ontbreekt centrale regie over digitalisering, waardoor er geen integraal inzicht is in ict-uitgaven en -uitstootgegevens. Ook de geringe transparantie van grote techbedrijven over hun uitstoot baart zorgen.
Dit blijkt uit vragen over de update van het Actieplan Duurzame Digitalisering die onlangs naar de Kamer is gestuurd. Het gebrek aan data over de CO2-uitstoot en bredere gevolgen voor het milieu van ict-systemen een effectieve aanpak in de weg staat. Het ontbreken van een standaardmeetmethode voor CO2-uitstoot door ict is hier een voorbeeld van.
De GroenLinks-PvdA-fractie vindt het essentieel dat grote techbedrijven, die datacenters bouwen en onze ict-apparatuur leveren, openheid geven over het verbruik van hun apparaten. Deze fractie vraagt zich af of grote techbedrijven, met name bedrijven die niet onder het Europese recht vallen, voldoende transparant zijn over hun uitstoot. En of het ministerie instrumenten heeft om transparantie af te dwingen als grote leveranciers of grootverbruikers van ict geen data aanleveren.
Het Actieplan Duurzame Digitalisering moet leiden tot een integrale aanpak op dit gebied. Het gaat om een maatschappelijk en interdepartementaal breed gedragen actieplan dat een grote hoeveelheid activiteiten op het gebied van duurzame digitalisering, zowel binnen als buiten de overheid, bij elkaar brengt.
Lees ook: Duurzaamheid van grote techbedrijven blijkt vaak groen smoesje