BLOG – Ineens veel meer moeten betalen voor clouddiensten dan je had ingeschat? Voor veel it-managers is dit een bekend probleem. Meer precies, één op de drie organisaties krijgt te maken met onverwachte kosten door het gebruik van clouddiensten. Het komt nog vaak voor dat budgetoverschrijdingen (te) laat worden opgemerkt. In de laatste jaren is het cloudgebruik enorm toegenomen, en organisaties krijgen lang niet altijd grip op de kosten daarvan.
Er zijn drie oorzaken voor onverwacht hoge cloudkosten. Allereerst de prijswijzigingen vanuit cloudleveranciers die niet altijd even helder worden gecommuniceerd. Deze wijzigingen worden bijvoorbeeld veroorzaakt door veranderende marktomstandigheden of valutaschommelingen. Als bedrijven deze veranderingen niet tijdig monitoren of meenemen in hun budgettering, lopen ze het risico op budgetoverschrijdingen.
Daarnaast verhoogt het pay-per-use-model, waarbij bedrijven betalen op basis van hun gebruik, ook het risico op verrassingen. Hoewel dit model in eerste instantie voordelig lijkt, kan een plotselinge stijging in gebruik leiden tot onverwacht hoge rekeningen. Denk aan drukke periodes of bij grote projecten, waarbij bedrijven tijdelijk meer cloudresources gebruiken.
Er zijn diverse tools beschikbaar om cloudkosten inzichtelijk te maken
Een derde oorzaak voor onverwachte cloudkosten is dat bedrijven vaak voor meer cloudruimte betalen dan ze daadwerkelijk nodig hebben. Dit betekent dat er ongebruikte resources blijven draaien, zélfs als ze niets bijdragen aan de organisatie.
Geen inzicht
De kern van het probleem is dat veel bedrijven geen inzicht hebben in wat ze precies aan clouddiensten uitgeven. Hierdoor blijven onverwachte kosten door prijsstijgingen van de cloudleverancier, het pay-per-use-model of ongebruikte resources vaker onder de radar.
Realtime-inzage in cloudgebruik en -kosten is van belang om dit tegen te gaan. Dit stelt bedrijven in staat onbenutte resources en onverwachte uitgaven te identificeren. Zo kunnen ze hun resources tijdig op- of afschalen en beter inspelen op veranderingen in hun resourcebehoeften.
Bovendien brengt realtime-monitoring extra voordelen met zich mee, zoals beter inzicht in de prestaties van cloudservices. Een voorbeeld van realtime-monitoring van cloudkostenbeheer is een kredietverstrekker die meerdere cloudgebaseerde applicaties inzet voor het verwerken van leningaanvragen en klantgegevens. Met realtime-monitoring kan het bedrijf precies bijhouden hoeveel er wordt uitgegeven aan verschillende cloudservices, zoals dataverwerking, opslag en netwerkbandbreedte.
Als uit de monitoring blijkt dat de kosten voor dataverwerking tijdens drukke periodes sterk toenemen, zoals aan het einde van het kwartaal, kan de kredietverstrekker snel ingrijpen. Ze kunnen bijvoorbeeld tijdelijk extra cloudcapaciteit inhuren of processen optimaliseren om onnodige kosten te vermijden. Dit helpt hen de kosten onder controle te houden, de operationele efficiëntie te verhogen en de klanttevredenheid te waarborgen, bijvoorbeeld door snellere verwerkingstijden. Zo stelt realtime-monitoring bedrijven in staat om proactief hun cloudkosten te beheren en hun cloudinfrastructuur te optimaliseren.
Tools
Er zijn diverse tools beschikbaar om cloudkosten inzichtelijk te maken en te houden. Deze tools maken inzichtelijk wat er precies wordt verbruikt, en waar het cloudbudget precies naartoe gaat. AWS Cost Explorer, Google Cloud Cost Management en Azure Cost Management zijn voorbeelden van zulke tools. Alle drie bieden inzicht in het gebruik van cloudservices en clouduitgaven. Hierdoor zie je direct waar kosten hoger zijn dan verwacht, waar besparingen mogelijk zijn en wanneer je de ingestelde budgetlimiet nadert zodat je op tijd kan bijsturen. Dankzij gedetailleerde rapporten en voorspellingen op basis van eerder gebruik, helpt de tool om slimmere keuzes te maken voor resource-inzet.
Het verkrijgen van inzichten uit deze tools is de eerste stap. Organisaties moeten de verkregen gegevens actief inzetten om hun cloudstrategie te optimaliseren. Denk aan het herzien van de resource-inzet, het uitschakelen van onbenutte of overbodige services en kostenbesparende maatregelen implementeren.
Zicht
Dit zijn een paar voorbeelden van de vele tools die niet alleen goed zicht op je huidige cloudkosten verschaffen, maar ook je in staat stellen om dat inzicht om te zetten in concrete acties voor kostenbesparing en efficiëntieverbetering.
Het proactief beheren van je cloudkosten verkleint de kans op budgetoverschrijdingen. Het is een onderdeel van het cloudgebruik dat vaak onderschat wordt, tot het moment dat de facturen binnenkomen. Daarom is het cruciaal voor it-managers om naast de cloud ook te investeren in een aanpak om de cloudkosten te beheren, en zo verrassingen op de eindrekening te voorkomen.
Michaël Hompus is area lead software & architecture bij Info Support

De enige manier om cloudkosten in de hand te houden is door geen cloud te gebruiken!
Huur gewoon een VPS en draai daar je websites of applicaties op. De backup wordt door de provider gedaan of je kan het uitbesteden aan een third-party die je databases repliceert desnoods naar andere werelddelen.
Men gebruikt allemaal serverless applicatie architecturen maar gaat voorbij aan het feit dat deze allemaal proprietary zijn en dus niet uitwisselbaar tussen cloud providers. Dat geeft een lock-in waarbij de cloud-provider jou kan naar eigen gelang kan laten betalen wat ze willen, want anders geen ICT!!