Bedrijven en instellingen zijn straks verplicht iedereen die binnen of namens een organisatie met ai-systemen werkt, ‘ai-geletter’ te maken. De campagne Nationale AI-Cursus speelt in op deze verplichting die weer voortvloeit uit de Europese ai-verordening.
Tech-educator Jim Stolze daagt onder de titel 50 Dagen AI iedereen uit om vanaf vandaag tot en met 28 mei, precies vijftig dagen, dagelijks iets met ai te doen. Doelgroep is ditmaal breder dan werknemers. Elke dag verschijnt er een nieuwe (uitleg)video op onder meer TikTok, Instagram en YouTube. Soms een ai-lesje voor beginners, soms een pro-tip voor gevorderden. Ook kunnen deelnemers een prompt uitproberen. Gastbijdragen zijn er van Tirsa With (Het Klokhuis), Enzo Knol, De Wijsneuzen en Remy Gieling (AI.nl).
De AI Act schrijft voor dat betrokken medewerkers niet alleen vaardigheden, kennis en begrip moeten hebben over de technische werking van ai-systemen, maar ook over de sociale, ethische en praktische aspecten hiervan.
Stolze benadrukt dat dit iedereen aangaat. Hij pleitte er in 2018 al voor om ai-geletterdheid op een landelijk niveau te organiseren. Zijn Nationale AI Cursus werd al snel gemeengoed bij werkgevers als NS, KLM, ING en Albert Heijn die hun medewerkers kennis wilden laten maken met kunstmatige intelligentie.
WEF
Het World Economic Forum (WEF) bracht kortgeleden het ‘Future of Jobs Report’ uit. Een bevinding uit dit rapport is dat 39 procent van de huidige vaardigheden binnen vijf jaar niet meer relevant is. Continu investeren in bijscholing en omscholing is daarom noodzakelijk, aldus het WEF.
Een van die nieuwe vaardigheden is ai-geletterdheid. Bedrijven buitelen over elkaar om het schaarse ai-talent dat er is aan zich te binden. En er wordt geïnvesteerd in trajecten om bestaande medewerkers ook ai-geletterd te maken.