Dreigementen van de Amerikaanse president Donald Trump om producten uit China nog eens vijftig procent extra te belasten, boven op de bestaande heffing van twintig procent en de ‘strafheffing’ van 34 procent, doen grote en kleinere techbedrijven leven tussen hoop en vrees.
De aandelenkoersen weerspiegelen de onzekerheid. Ook in de it-sector bestaat vrees voor een recessie en het wegvallen van het vertrouwen in de VS als ‘partner’. Na grote koersdalingen in de afgelopen week en behoorlijke turbulentie gisteren herstelde de Amsterdamse AEX zich vanochtend. De Nederlandse chippers ASML (3,5%), ASMI (2,5%) en Besi (3,3%) veerden op, niet in de laatste plaats omdat ‘koopjesjagers’ hun slag probeerden te slaan.
Maar aan de verwarring op de effectenbeurzen lijkt voorlopig geen einde te komen. Bijna elke uitlating van Trump leidt tot heftige koersbewegingen. Toen de Amerikaanse president zei pas een deal met China te sluiten wanneer het handelstekort is opgelost, gingen de beurzen in Zuidoost-Azië vlak na het weekeinde fors omlaag. De Taiwanese chipmaker TSMC, veruit de grootste ter wereld, leverde tien procent in.
Het Zuid-Koreaanse SK Hynix, toeleverancier van ai-chip-maker Nvidia, verloor ongeveer eenzelfde percentage. Nadat de chip-aandelen vorige week al een forse veer moesten laten, was maandagochtend nog allerminst sprake van rust. Ook de Amsterdam AEX opende zes procent lager. In de middag kwam er enig herstel na onjuiste berichtgeving van CNBC en Reuters dat Trump overwoog een aantal invoerheffingen negentig dagen uit te stellen. Daarop dreigde de Amerikaanse president op producten uit China nog eens een extra heffing van vijftig procent in te stellen.
Vooral Apple kreeg boven op het koersverlies van de vorige week een extra klap van ruim vijf procent. Zowel voor onderdelen als voor assemblage is de iPhone-maker bijna geheel op Azië aangewezen. Invoerheffingen hakken er zwaar in. Volgens Rosenblatt Securities gaan deze heffingen bijna veertig miljard dollar per jaar kosten. Bij een extra heffing komt daar nog ongeveer eenzelfde bedrag bij.
Nasdaq
Overigens vielen de koersdalingen op de Amerikaanse techbeurs Nasdaq bij het sluiten van de handel mee. Kleine verliezen waren er voor Microsoft (-1%) en Cisco (-0,5%). Intel daalde 2,5% en IBM 1,8%. Alphabet (Google) bleef onveranderd, terwijl Amazon (1%), Meta (1,3%), Nvidia (2,4%) en Broadcom (3%) opveerden.
n eigen land raakten chipmachinefabrikant ASML (-2,5%), ASMI (-3,6%) en Besi (-4,5%) maandag in het rood, nadat ze ‘s ochtends in de plus hadden gestaan. Vanochtend overheerste het optimisme enigszins.