De ict-organisatie van onderwijsinstelling Fontys, Fontys ICT, werkt aan een ai-platform dat studenten en docenten meer controle en privacy moet bieden bij het gebruik van ai-toepassingen. Volgens de makers van het opensource-ai-platform biedt hun oplossing meer controlemogelijkheden dan de systemen van grote ai-aanbieders.
‘We weten precies welke gegevens worden verwerkt en waar ze naartoe gaan’, zegt projectleider Ruud Huijts. Het platform is een directe reactie op de groeiende zorgen rondom databeveiliging en privacy, die recentelijk naar voren kwamen in de publieke discussie over ai-toepassingen. Koen Suilen, ook projectleider, wijst op de invloed van recente ontwikkelingen, zoals het advies van ict-organisatie voor onderwijs en onderzoek Surf om geen gebruik meer te maken van Microsoft Co-pilot. ‘Deze zorgen hebben ons gemotiveerd om ons project te versnellen en een veilige, transparante oplossing te ontwikkelen.’
Belangrijk kenmerken van het platform zijn de ingebouwde privacymaatregelen, die ervoor zorgen dat gevoelige informatie nooit bij commerciële bedrijven terechtkomt, aldus Fontys in het persbericht. ‘Zelfs als er per ongeluk gevoelige gegevens worden ingevoerd, kunnen deze automatisch gefilterd worden voordat ze extern verwerkt worden’, legt Huijts uit. Dit stelt zowel medewerkers als studenten in staat om ai-tools op een verantwoorde manier te gebruiken, zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over de veiligheid van hun gegevens. Ook biedt het platform transparantie en meer toegankelijkheid, wat een oplossing biedt voor administratieve complicaties. ‘Eerder moesten medewerkers zelf ai-diensten voorschieten en declareren. Nu kunnen we via het platform precies bijhouden wie welke ai-modellen gebruikt en tegen welke kosten’, voegt Huijts toe.
Platform als een auto
Fontys ICT stelt het ai-platform voor als een voertuig waarin verschillende motoren geladen kunnen worden, afhankelijk van de wensen van de gebruiker. Dat moet de afhankelijkheid van grote commerciële ai-providers zoals OpenAI, Microsoft, Anthropic en Meta verminderen. Het platform maakt gebruik van OpenWebUI, een open-source interface die lijkt op ChatGPT, en biedt functionaliteiten zoals custom GPT’s, projectbeheer, visualisaties, code-interpretatie en beeldgeneratie.
De makers kiezen bewust voor open-source ai-modellen omdat die volgens de betrokkenen steeds beter presteren en vaak een krachtig alternatief zijn voor commerciële oplossingen. Bovendien biedt het platform de mogelijkheid om ai-modellen op de eigen hardware te draaien. Dit maakt het mogelijk om gevoelige toepassingen volledig binnen de eigen infrastructuur te beheren, zonder afhankelijk te zijn van externe servers.
Tests
De komende maanden wordt het platform getest door een selecte groep docenten en studenten van Fontys ICT. De pilotfase zal gegevens verzamelen over het gebruik, de betrouwbaarheid en de schaalbaarheid van het platform. ‘We willen ook testen hoe het platform presteert wanneer duizenden gebruikers tegelijkertijd inloggen en hoe we de kosten kunnen beheren’, zegt Huijts.
Ondanks deze uitdagingen is het projectteam trots op de behaalde vooruitgang. “Met een klein team hebben we in korte tijd grote stappen gezet. Dit project laat zien hoe een onderwijsinstelling zelf de regie kan nemen over generatieve ai’ besluit Suilen.