Microsoft rekent tot vier keer hogere licentiekosten aan voor Windows Server-licenties op de clouds van concurrenten AWS en Google Cloud. Deze laatsten beschuldigen Microsoft van een oneerlijke handelspraktijk. De Britse marktautoriteit CMA onderzoekt de zaak.
In de wereld van it zijn bedrijven vaak rechtstreekse concurrenten, maar even vaak moeten ze met elkaars technologie aan de slag. Dat is dan ook de kern van het conflict onder de grote hyperscalers: Microsoft hanteert significant hogere tarieven voor cloudaanbieders buiten zijn eigen Azure-platform. AWS en Google oordelen dat dit klanten benadeelt en de cloudmarkt verstoort. De Britse concurrentiewaakhond Competition and Markets Authority (CMA) oordeelde voorlopig dat Microsoft inderdaad de concurrentie op het gebied van clouddiensten kan belemmeren.
Microsoft verdedigt zich fel tegen beschuldigingen van de CMA over zijn controversiële licentiebeleid voor Windows Server. Het spreekt over concurrentie en wijst erop dat concurrenten zoals AWS en Google evenmin hun eigen propriëtaire software goedkoop of gratis aanbieden. ‘Wij worden onterecht geviseerd’, stelt Microsoft in zijn reactie.
Grote invloed
De discussie raakt aan de marktverhoudingen in de cloudwereld. Momenteel beheerst AWS ongeveer 50 procent van de Britse cloudmarkt, terwijl Microsoft 30 tot 40 procent voor zijn rekening neemt. Google Cloud is een kleinere speler. In onze contreien liggen de verhoudingen overigens vaak anders. In België bijvoorbeeld lijkt AWS nog een stuk kleiner dan Microsoft Azure. De impact van het conflict is overigens ook wereldwijd, want ook de Chinese cloudpartij Alibaba kijkt tegen hogere Windows-licenties aan.
Bovendien heeft de Britse discussie en beslissing mogelijk ook grote invloed op de cloudmarkt in de lage landen. De CMA overweegt inmiddels concrete interventies, waaronder mogelijke aanpassingen in Microsofts licentiemodel. Een definitief besluit wordt later dit jaar verwacht. Die uitkomst zou alvast vergaande gevolgen hebben voor de verhoudingen tussen cloudaanbieders en de wijze waarop softwarelicenties worden verhandeld.
Microsoft en oneerlijke handelspraktijken vanuit een machtspositie is business as usual want gehaat maar noodzakelijk kun je de duimschroeven aandraaien vanuit een vendor lock. Als het alles mag zijn als het maar Windows is bij een multi-cloud dan is een exit strategie niet meer interessant. Ik voorzie dan ook geen grote invloed op de cloudmarkt in de lage landen omdat Microsoft dominant is in Nederland en België met een respectievelijk marktaandeel van 63% en 58%. Verder is marktaandeel van een Europese cloud gedaald van 27% naar 13% dus het is vooral veel geschreeuw en weinig wol als het om soevereiniteit gaat.
Gelukkig heb elk nadeel zijn voordeel want door Trump worden de kaarten opnieuw geschud als ik kijk naar IaaS versus PaaS met een eventuele replatforming van SaaS naar meer keuzevrijheid. Hierdoor staat cloud repatriëring opeens hoog op de bestuurlijke agenda omdat het niet alleen meer om de complexiteit rondom wet- en regelgeving met betrekking tot dataopslag en -verwerking gaat. Tenslotte ben je ‘out-of-business’ als je opeens geen toegang meer hebt tot je data zoals de casus van Amsterdam Trade Bank (ATB) liet zien. DNB adviseert financiële instelling dan ook om deze nieuwe geopolitieke risico’s te identificeren en zo nodig te mitigeren.
Helaas hebben veel Nederlandse organisaties jaren liggen luieren in de ligstoel met een ‘cloud-first’ strategie waardoor ze de noodzakelijk IT-expertise aangaande de infrastructuur zijn kwijt geraakt. Hierdoor word cloud repatriëring of het overstappen naar een Europese cloud een enorme (personele) uitdaging. Een hybride model waarbij de kritieke data lokaal wordt gehouden en niet-gevoelige workloads in de cloud blijven is dan ook een tussenoplossing zijn waarmee we stapje-voor-stapje terugkeren naar IT-heropbouw in Europa. Oja, het is wel handig als je weet welke data kritiek en welke data je kunt missen. En als je dan toch bezig bent kun je ook nog eens kijken naar wet- en regelgeving met betrekking tot dataopslag en -verwerking.
Niet lullen maar poetsen……
Typisch gevalletje vendor lock-in, inderdaad. Dank voor je reactie, Een Oudlid, heldere analyse en advies! Maar als de mededingingsautoriteit in de VK dit echt aanpakt, zal het de opmars/dominante rol van Microsoft in de Lage Landen op cloudgebied toch best kunnen beïnvloeden, vermoed ik. En nu het tij keert, dankzij de trefwoorden ‘Trump’ & ‘soevereiniteit’, zou dat best nog snel kunnen gaan ook.
Leaseweb bereidt zich alvast voor op een volgende groeifase, lees ik net ook: https://www.computable.nl/2025/03/06/leaseweb-oprichter-zwinkels-draagt-stokje-over-aan-co-ceos/