Met de ingebruikname van DC3 afgelopen week in het Westland heeft Greenhouse Datacenters zijn derde vestiging in de omgeving Rotterdam/Den Haag aan het portfolio toegevoegd. Het betreft een colocatiefaciliteit, strategisch gelegen in Naaldwijk, nabij de locaties DC1 en DC2 van Greenhouse.
‘Een voordeel van de regio Rotterdam/Den Haag is dat er, in tegenstelling tot Amsterdam, nauwelijks beperkingen zijn voor de uitbreiding van datacenters’, zegt Richard Boogaard, verkoopdirecteur Greenhouse Datacenters. ‘Terwijl Amsterdam worstelt met netcongestie en een bouwstop, biedt deze regio voldoende stroomcapaciteit om de it-infrastructuren van onze colocatieklanten optimaal te ondersteunen. Dit geeft klanten zekerheid, nu verder versterkt door de toevoeging van Greenhouse DC3.’
Met een totale capaciteit van 2,4 MW speelt het nieuwe datacenter in op de toenemende vraag naar extra it-capaciteit en schaalvergroting. Greenhouse bedient diverse managed service providers en systeemintegrators, maar ook niet-ict-bedrijven.
Redundantie
Greenhouse DC3 is ontwikkeld met een hoge mate van redundantie. De gehele infrastructuur voldoet aan Tier 3-normen (al is het niet gecertificeerd), maar beschikt op ‘uninterruptible power supply’ (ups)-niveau over een 2N+1-configuratie. Dit betekent dat er twee ups-systemen operationeel zijn, die elk de volledige it-belasting kunnen overnemen. Een extra compacte ups-module fungeert als aanvullende backup, wat de betrouwbaarheid verhoogt. Ook het koelsysteem is redundant uitgevoerd: dubbele ringleidingen minimaliseren de kans op onderbrekingen en verhogen de stabiliteit.
Het ontwerp van Greenhouse’s DC3 is gebaseerd op interne expertise, in samenwerking met de partners Eaton, Zwart Techniek, Zwarts Bouwbedrijf en Stulz. Zo heeft het nieuwe datacenter dezelfde modulaire opzet die eerder werd toegepast in DC2. Dit biedt colocatieklanten flexibiliteit: zij kunnen uitbreiden zodra hun it-omgeving groeit, zonder direct te betalen voor volledige capaciteitsreservering, aldus Greenhouse.
Pue en wue
Daarnaast is kostenoptimalisatie een speerpunt binnen het bedrijf. ‘Wij weten onze kosten efficiënt te beheersen dankzij een in huis ontwikkeld dcim – ‘data center infrastructure management’ – systeem,” zegt Nick De Jong, managerdatacenter operations. ‘Dit creëert een digitale tweeling van de Greenhouse-datacenters, waardoor we data op zaal-, gang- en rackniveau kunnen visualiseren, monitoren en analyseren. Hierdoor kunnen wij met een relatief klein team efficiënt opereren en storingen vroegtijdig detecteren en verhelpen. Dit leidt tot lagere operationele kosten en een verhoogde betrouwbaarheid voor onze klanten.’
Ook duurzaamheid is een belangrijk aandachtspunt voor Greenhouse. Het nieuwe datacenter gebruikt Nederlandse windenergie en heeft een lage ‘power usage effectiveness’ (pue) van 1,15, wat niet alleen zorgt voor efficiënt energieverbruik, maar ook de operationele kosten verlaagt. Het waterverbruik heeft een ‘water usage effectiveness’ (wue) van slechts 0,380 liter per kWh, aldus de datacenterexploitant.
Geen netcongestie
‘Het Westland, binnen de regio Rotterdam/Den Haag, is momenteel een van de meest strategische locaties voor datacenters in Nederland’, beweert verkoopdirecteur Boogaard. ‘Dit wordt bevestigd door de capaciteitskaart van Netbeheer Nederland. Hier ervaren wij geen beperkingen door netcongestie, zoals in Amsterdam, terwijl de netwerk-latency tussen onze datacenters en de knooppunten in Amsterdam minder dan één milliseconde bedraagt. Onze klanten profiteren hierdoor van directe toegang tot de zeekabels in Amsterdam.’ Hij wijst ook nog op de plannen voor een nieuwe zeekabel in Rotterdam, waardoor de strategische waarde van Greenhouse’s datacenters in het Westland toeneemt.
De uitbreidingsplannen van de Naaldwijkse datacenterexploitant worden ondersteund door het Britse investeringsfonds Freshstream, dat in 2024 een meerderheidsbelang in infrastructuurspecialist Worldstream verwierf, waarvan Greenhouse Datacenters het zusterbedrijf is. Met steun van deze investeerder kan de groei worden versneld, terwijl plannen voor een vierde datacenter in de regio Rotterdam/Den Haag al in de maak zijn. Ook denkt Greenhouse na over uitbreiding buiten de huidige regio.