De vraag naar detachering is in het vierde kwartaal van 2024 met tien procent gedaald vergeleken met hetzelfde kwartaal van 2023. Dit blijkt uit de laatste ‘MarktMonitor’ van de Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN). De daling is zichtbaar over bijna de hele linie, de sector ict incluis, waar opdrachten korter worden en de tussenliggende periodes (‘leegloop’) met een derde zijn gestegen.
Ondanks de terugval is er een opvallende stijging in het aantal gedetacheerden met een vast dienstverband. Het percentage medewerkers in vaste dienst is met circa zeven procent gestegen tot net geen driekwart. Dit geeft aan dat detacheringsbureaus ervoor kiezen om gespecialiseerde medewerkers aan zich te binden, in afwachting van toekomstige economische groei en toenemende krapte op de arbeidsmarkt.
Woordvoerder David Gribnau bevestigt desgevraagd dat deze ontwikkeling zich ook in de ict-sector voltrekt, om eraan toe te voegen dat dit beeld zich daar ook vorig jaar aftekende.
Meer ondernemerschap
Volgens VvDN-voorzitter Edwin van den Elst vraagt de huidige situatie om meer ruimte voor ondernemerschap in de detacheringssector. Hij pleit voor minder bureaucratie en een vereenvoudiging van de regelgeving. ‘Detacheerders bieden flexibiliteit aan de economie, terwijl medewerkers bescherming krijgen via een vast contract en deelname aan het sociale stelsel’, aldus Van den Elst. Hij benadrukt dat de politiek het belang van detachering in een complexe arbeidsmarkt niet moet onderschatten.
Investeren in opleidingen
De detacheringsmarkt krijgt een dynamischer karakter, waarbij bureaus creatief moeten zijn in het aantrekken en behouden van talent. Om medewerkers waardevol te houden voor opdrachtgevers, zie je dat veel VvDN-leden investeren in opleidingen. Het afgelopen jaar is de opleidingsuitgave met 2,5 procent verhoogd, met extra focus op trainingen, coaching- en inhouse-opleidingen.
De toekomstverwachting blijft onzeker, maar de krapte op de arbeidsmarkt en de mismatch tussen gevraagde en benodigde expertise houden naar verwachting de komende tijd aan.