COLUMN – Uit onderzoek blijkt dat veel ai-projecten niet leiden tot het succes waar men op voorhand op hoopt. Hoe kan dat nou, zou je zeggen? Het lijkt vaak zo handig en makkelijk. En dat is vaak ook de reden dat men er mee start. Het lijkt handig en makkelijk maar men vergeet wel eens de vraag te stellen: welk probleem wordt eigenlijk opgelost?
Vroeger op de markt had je van die marktkoopmannen en die verkochten handige en makkelijke keukenapparaten. Dat deden ze vaak op een manier dat je dacht dat het een handig en makkelijk apparaat is. Een uiensnijder. Waarom doen wij dat nog met een mesje?
Niet geschikt
Maar die marktkoopman was erg goed getraind. Daarom zag het ook zo handig en gemakkelijk uit. En dan had jij zo’n handige uiensnijder gekocht en dan ging het ineens een stuk minder makkelijk. Dan stond je ineens al jankend achter het aanrecht alle uien plat te prakken. En na de tijd bleek het ook nog eens onmogelijk om de uiensnijder weer schoon te krijgen. De verwachtingen waren te hoog en jij bent niet de geschikte persoon om het te bedienen.
Daarom slaagt ict bij de overheid ook maar zelden
Een andere werkwijze vereist vaak ook een andere gebruiker. Handige en makkelijke ict vergt vaak ook gebruikers die handig en makkelijk zijn. Daarom slaagt ict bij de overheid ook maar zelden. Je moet werken met ambtenaren. Hele aardige mensen, maar ze zijn niet ambtenaar geworden omdat ze zo handig met ict zijn en daar zo makkelijk mee omgaan.
Zo gebeurd
En daarnaast, welk probleem los je op? Welk probleem los je op met een uiensnijder? Een uitje snijden is zo gebeurd. En vraag je dat ook maar eens af met ai voordat je er aan begint. Welk probleem wordt eigenlijk opgelost?
Jacob Spoelstra
Jacob Spoelstra is columnist/stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.
waarom die spoelstra columns 😉