De overheid heeft een informatieset over quantumveilige cryptografie gepubliceerd. Daarin staan tips voor onder andere softwareleveranciers over hoe voor te bereiden op Q-Day, de dag waarop de quantumcomputer breed geïmplementeerd wordt en de wereld ingrijpend verandert.
De informatieset helpt opdrachtgevers bij gesprekken met ict- en softwareleveranciers en beschrijft waarom voorbereiding nodig is. Dit is volgens de makers ook interessant voor opdrachtgevers. Het geeft namelijk een beeld van de nog te nemen acties door de leveranciers. Het initiatief komt van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) waar ook Digitalisering onder valt. De informatie verwijst door naar de tweede editie van het Handboek quantumveilige crypto van TNO.
Quantum
Quantumcomputing is een technologie die gebruikmaakt van de principes van de quantummechanica om berekeningen te verrichten die met klassieke computers onbereikbaar zijn. In plaats van gebruik te maken van binaire bits, die 0 of 1 kunnen zijn, maakt quantumcomputing gebruik van qubits, die in meerdere toestanden tegelijk kunnen verkeren. Dit biedt potentie voor het oplossen van complexe problemen in bijvoorbeeld cryptografie, medicijnen en logistiek.
Bedrijven die zich voorbereiden op de komst van quantumcomputers moeten rekening houden met de mogelijkheid van radicale veranderingen in beveiliging en bedrijfsvoering. Het is belangrijk om zich nu al te verdiepen in quantumbeveiliging en de impact op bestaande en toekomstige ict-infrastructuren.
“In plaats van gebruik te maken van binaire bits, die 0 of 1 kunnen zijn, maakt quantumcomputing gebruik van qubits, die in meerdere toestanden tegelijk kunnen verkeren. Dit biedt potentie voor het oplossen van complexe problemen in bijvoorbeeld cryptografie, medicijnen en logistiek.”
Meerdere toestanden tegelijk.. toe maar.
Ik kan me voorstellen dat dat juist tot verwarring kan leiden, al was het maar voor die qubit zelf.
Stel je qubit een vraag, krijg je na half uur antwoord dattie er nog niet uit is, even momentje voor mezelf.
Misschien wel heel AI binnen het qubit. Een vat vol tegenstrijdigheden.
Een soort mens eigenlijk. Die na wat prakkiseren eigenlijk niet meer weet wat de vraag ook alweer was.
Doet me terug denken aan die column van https://www.computable.nl/2025/02/12/spoelstra-spreekt-welk-probleem-wordt-eigenlijk-opgelost/
Misschien toch wel goed artikel 🙂