Minister Beljaarts (Economische Zaken) en staatssecretaris Szabó (Digitalisering en Koninkrijksrelaties) bezoeken volgende week een ai-top in Parijs. Ze zijn namens het Nederlandse kabinet bij de AI Action Summit die op 10 en 11 februari plaatsvindt. Daar worden allerlei maatschappelijke en geo-politieke onderwerpen rondom artificiële intelligentie (ai) besproken.
Er is ook een gezamenlijk overleg tussen de regeringsleiders van verschillende landen over de economische kansen van en de voorwaarden voor een betrouwbare werking van ai. Tijdens het evenement bezoeken de bewindslieden eveneens verschillende sessies en hebben ze ontmoetingen met collega’s en ondernemers. Ook onderzoeksinstellingen, overheden en maatschappelijke organisaties zijn aanwezig.
Het kabinet heeft kunstmatige intelligentie aangemerkt als een strategische technologie waarin extra wordt geïnvesteerd, zowel publieke als private middelen. Sinds de zomer van 2024 geldt in de Europese Unie bovendien de AI-verordening. ‘Deze biedt kansen voor zowel ontwikkelaars als ondernemers en ook waarborgen voor Europese consumenten’, schrijft de rijksoverheid in een bericht over het bezoek aan de ai-top.
Computable bekeek al even het bomvolle programma van de top. Sessies gaan onder meer over de gevolgen van ai voor de arbeidsmarkt, ai en cyberveiligheid, het ontstaan van een betrouwbaar ecosysteem voor de ontwikkeling van ai-systemen en de mogelijkheden van ai om democratieën te beschermen.
Frans-Nederlandse Economisch Jaar
Na de top openen ministers Beljaarts en zijn Franse evenknie Lombard op de Nederlandse ambassadeursresidentie in Parijs het Frans-Nederlandse Economisch Jaar. Na een staatsbezoek van president Macron aan Nederland in 2023, werd besloten om van 2025 het tweede Frans-Nederlandse Economisch Jaar te maken. Dat is tien jaar na de eerste editie in 2015.
Ai-evenement voor ambtenaren in Nederland
Op 11 februari vindt in Nederland tevens een ai-evenement voor ambtenaren plaats. Dat evenement met de naam ‘Los maatschappelijk uitdagingen op met ai’ wordt gehouden in de Stadschouwburg van Den Haag. Het is georganiseerd door Dictu (Dienst Ict Uitvoering van EZ), Microsoft en Accenture. Op het evenement dat niet toegankelijk is voor journalisten, wordt onder meer gesproken over de maatschappelijk impact van ai en er komen pilots uit de praktijk voorbij. Er wordt ook gesproken over publiek-private samenwerkingen rondom ai, soevereiniteit en de ethische inzet van ai.