Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt de 28-jarige softwareontwikkelaar Giuliano S. (28) voor grove oplichting. Afgelopen maandag was een eerste voorbereidende zitting van de strafzaak.
Giuliano S. peuterde bij geldschieters miljoenen los voor een ‘revolutionair’ computerprogramma. S. beweerde dat deze software, die met kunstmatige intelligentie röntgenfoto’s kon analyseren, de medische wereld op zijn kop zou zetten. Hij wist vervolgens investeerders mee te krijgen door hen documenten van Amerikaanse banken te laten zien en met het verhaal dat hij al een startup heeft verkocht, schrijft het AD.
Nadat er in de zomer van 2023 een aangifte bij de politie binnenkomt, pakken financieel rechercheurs in Rotterdam, waar S. staat ingeschreven, de zaak op. Ruim een jaar later, in september 2024, wordt S. in Rome aangehouden waar hij een luxeleventje leidt.
Justitie verdenkt hem van een miljoenenzwendel. Ook vervolgt het OM hem voor valsheid in geschrifte. S. ontkent: de software werkt gewoon en hij zou zijn geld niet over de balk hebben gegooid maar daarmee cryptomunten hebben gekocht om ontwikkelaars te betalen, aldus het AD. Het is onduidelijk wanneer de zaak een vervolg krijgt.
Typisch staaltje van een beetje ‘domme investeerders’ die niet verder kijken dan hun neus lang is.
Toch heeft die Giuliano S. wel iets. Het idee dat je een stukje software laat bouwen dat in staat is rontgen foto’s te analyseren. Dat op zich is geen verkeerd idee. Vrijwel alle genomen foto’s zijn digitaal en wanneer je het voor elkaar krijgt de resolutie zo hoog te krijgen, dat je de nerven van een been, bij wijze van, zichtbaar kunt maken, kun je met die data iets.
Heel veel foto’s ….
Een kwestie van software ontwikkelen die de data van heel veel foto’s aan kan en die voorzien van een analyserende functie. De software duidelijk maken hoe een menselijk ‘element’ er onder gezonde omstandigheden uit ziet en is er een ‘afwijking’ te zien, in staat zijn dit meteen aan te geven in de ‘Output’. Daar heb je een berg foto’s voor nodig want mens is zo uniek, dat bij het ene iets volkomen normaal kan blijken en bij de ander juist een enorm medisch probleem in potentie kan zijn.
Met mijn beperkte medische kennis kan ik me dan toch wel voorstellen dat wanneer je het voor elkaar krijgt een afwijking met software te vinden in een rontgenfoto, dat wel de richting is waarheen we qua ontwikkeling heen zullen gaan. Dat zal zich dan uiteindelijk niet zozeer alleen beperken tot een rontgenfoto maar ik zie dat ook gebeuren met de MRI scans.
Combineer je dat, en voegt er alle denkbare diagnose data bij, in een gigantische database, ben ik er wel van overtuigd, dat we dat uiteindelijk zullen bereiken. Het beeld dat binnen enkele minuten een programma jouw lichaam kan analyseren en de medische ‘hotspots’ meteen aan kan wijzen.
Justitie en vervolging
Nu is de vraag alleen nog maar, was Giuliano S. op deze wijze aan het werk? Kan hij dit aantonen? Dan zal het nog wel eens een heel groot karwei zijn hem te vervolgen. Want het ontwikkelen van software is, en dat is helemaal niets nieuws, een zeer heikele weg en hobbelige weg. Want je idee kan dan nog zo goed zijn, als je weinig begrijpt van automatiseren, wordt het een onmogelijkheid, programmeurs aan te sturen en te monitoren.
Dat geld evenzeer voor de ‘beperkte’ kennis op dat vlak binnen politie en justitie. Zij zullen namelijk moeten aantonen dat Giuliano S, met voorbedachte rade bezig is geweest geld van ‘investeerders’ los te weken, louter voor eigen gewin, of dat er een flinke ploeg programmeurs bezig zijn, as we speak.
Een hele interessante waarvan ik hoop dat Computable dit blijft volgen.
RC