ChipNL, het consortium van 64 bedrijven en kennisorganisaties uit de Nederlandse chipindustrie, heeft zijn innovatieprogramma gepresenteerd. Deze heeft tot doel de internationale positie van Nederland in de halfgeleiderindustrie verder te versterken. Ze boden het programma eerder deze week aan aan minister Beljaarts van Economische Zaken.
Het initiatief richt zich op drie kerngebieden waarin Nederland uitblinkt: chipmachinebouw, chipdesign en packaging. Projecten binnen het programma moeten bijdragen aan duurzaamheid, efficiëntie en waardecreatie. Denk hierbij aan verbeterde ontwerpmethodes, efficiëntere productiemachines en sectorbrede initiatieven om materiaalgebruik te verminderen en recycling te bevorderen.
Het innovatieprogramma (pdf) omvat een publiek-private investering van 735 miljoen euro, waarvan 420 miljoen afkomstig is van publieke middelen (45 miljoen per jaar) en minstens 315 miljoen uit private investeringen. Deelnemende bedrijven en organisaties verwachten tegen het einde van de looptijd, na zeven jaar, een toegevoegde waarde van 4,8 miljard euro aan de Nederlandse economie.
De chiptechnologie speelt een steeds grotere rol in maatschappelijke vraagstukken rondom energie, digitalisering, veiligheid en gezondheidszorg. Tegelijkertijd kampt de sector met internationale concurrentie, een tekort aan technisch talent en de noodzaak tot verduurzaming. Het programma sluit aan bij bestaande beleidskaders zoals de EU Chips Act en de Nationale Technologiestrategie.
Aan het innovatieprogramma ChipNL nemen onder meer deel ASML, Imec Nederland, Nexperia, NXP, Philips, Signify, Thales, TNO, TU/e, TU Delft, University of Twente en VDL.