Uit het ‘2025 Trendrapport voor de voedings- en drankensector’ van Aptean blijkt dat bedrijven in deze markt een inhaalslag gaan maken in de migratie naar Cloud ERP. Dit veroorzaakt een druk op dienstverleners die hen hierin begeleiden. Aptean beantwoordt dit met Cloud ERP op basis van een verrijkt gestandaardiseerd platform, specifiek voor de voedings- en drankenindustrie.
Aptean is specialist in de ondersteuning van de IT-omgeving van bedrijven in de sectoren Food & Beverage (voedsel en dranken) en AGF (aardappelen, groente en fruit). Het bedrijf levert software die voedselproducenten en -distributeurs ondersteunt in de bedrijfsvoering en -groei. Om de expertise op hoog niveau te houden laat Aptean jaarlijks een grootschalig marktonderzoek uitvoeren in deze sector.
Volgens het 2025 Trendrapport komt automatisering steeds hoger op de agenda’s in deze sectoren, vertelt Joris Kolff, Senior Regional Sales Director Food & Beverage van Aptean. “Automatisering speelde al een rol bij interne vraagstukken zoals het verhogen van de efficiëntie en productiviteit. De laatste jaren zijn het echter vooral externe factoren die automatisering aanjagen. Denk bijvoorbeeld aan wet- en regelgeving, de gevolgen van klimaatverandering voor grondstofprijzen, de inflatie of cybersecurity.”
Door deze externe factoren moeten organisaties veel sneller reageren op veranderingen dan voorheen. Dat is lastig omdat veel F&B-bedrijven vastzitten aan on-premise bedrijfssystemen die door de jaren heen organisch zijn gegroeid. “Dan ben je niet echt in control”, zeg Kolff. “Het overzetten van ERP-systemen naar de cloud lost dit probleem op doordat bedrijven gaan werken met standaard processen. Daarnaast maakt Cloud ERP verbindingen met andere systemen mogelijk en is het is uitermate schaalbaar. Als bedrijven willen groeien kunnen ze dat doen met hetzelfde aantal mensen. Uit het trendrapport blijkt ook dat bedrijven die werk maken van Cloud ERP hun bedrijfsresultaten verbeteren. Ze realiseren een 3 tot 4% hogere omzetgroei en hogere winstmarges.”
Uit het rapport blijkt dat deze voordelen in de komende twee jaar een grote vraag naar Cloud ERP creëren in de F&B-sector. Kolff: “Dat toekomstperspectief is meteen ook de uitdaging. Want slechts 22% van hen gebruikt nu al Cloud ERP. Ongeveer 45% oriënteert zich nog en 29% doet er nu nog niks mee. Als al die bedrijven dat in de komende jaren gaan doen, zet dat de IT-sector flink onder druk. Dus de standaardisatie van processen is essentieel. Dat maakt het mogelijk om implementaties sneller en in grotere getalen te kunnen doen.”
Voor de standaardisatie leunt Aptean op het Microsoft Dynamics 365 Business Central platform, zegt Kolff. “Wij voegen daar F&B-specifieke functionaliteiten aan toe, bijvoorbeeld voor scanning, warehousing, shop floor control, EDI, tracering en houdbaarheid. We hebben inmiddels een Cloud ERP-suite ontwikkeld met 80 F&B-apps en dit blijft doorgroeien. Dankzij maandelijkse nieuwe releases en updates kunnen onze klanten direct profiteren van nieuwe ontwikkelingen uit de markt.
Klanten bepalen zelf welke apps zij willen gebruiken op het Cloud ERP-platform van Aptean. “Dat is onze kracht”, zegt Kolff. “Klanten implementeren eerst de basis en kunnen opschalen zodra dat nodig is omdat het volume stijgt of men het productaanbod uitbreidt of nieuwe markten aanboort.”
Elke bedrijf kan zodoende een eigen groeipad definiëren voor de migratie naar Cloud ERP. Kolff: “Daarom hebben we onze Cloud ERP-oplossing modulair ontwikkeld. En wij hebben ook gezorgd voor aanvullende oplossingen die in deze sector relevant zijn, zoals EAM, OEE, TMS, WMS, MES en PLM. Zo kunnen we elke F&B-organisatie, van klein tot groot, helpen op eigen tempo vraagstukken rond productiviteit, efficiëntie, inflatie, consumentenvertrouwen, grondstofprijzen en wet- en regelgeving aan te gaan.”
www.aptean.com