Universiteit Twente (UT) leidt een Europees consortium dat werkt aan een quantumchip, gebaseerd op de elementen germanium en silicium (GeSi) waarmee elektronica en licht kunnen worden gecombineerd. Doel is de ontwikkeling van snellere, efficiëntere en schaalbare quantumcomputers die complexe uitdagingen, zoals medicijnontwikkeling, cybersecurity en kunstmatige intelligentie, kunnen aanpakken.
Het consortium Onchips bestaat uit zes universiteiten, waaronder UT, TU Eindhoven en het Nederlandse bedrijf Single Quantum. Doordat het deel uitmaakt van het Quantum Flagship-programma van de Europese Commissie, ontvangt het initiatief een Europese subsidie van drie miljoen euro.
Samen ontwikkelen de organisaties een chip op basis van germanium-silicium (GeSi)-technologie. Die integreert zowel computationele als communicatieve functies. Volgens projectcoördinator professor Floris Zwanenburg biedt GeSi, dankzij een unieke hexagonale structuur, een oplossing voor schaalproblemen in quantumcomputers.
Belangrijke schakel tussen quantumsector en halfgeleiderindustrie
De chip maakt gebruik van spinqubits en fotonica. Hij wordt ontworpen voor massaproductie met de CMOS-technologie, die volop wordt gebruikt bij de fabricage van microprocessors, geheugenchips en andere elektronische componenten. Hierdoor vormt GeSi een belangrijke schakel tussen de Europese quantumsector en de halfgeleiderindustrie. Dit is dan weer van belang voor de technologische onafhankelijkheid van Europa.
De voltooiing van de chip wordt in 2026 verwacht. De organisaties die in Onchips deelnemen, zijn Universiteit Twente, TU Eindhoven, Technische Universität München, Universität Konstanz (beide Duitsland), Centre National de la Recherche Scientifique (Frankrijk), Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (Hongarije) en het Delftse bedrijf Single Quantum.