Curavista, Health Cloud Initiative HCI en Topicus hebben de aanbesteding voor de persoonlijke gezondheidsomgeving (pgo) gewonnen. De drie mogen de komende jaren de functionaliteit door ontwikkelen mét financiële steun van de overheid. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS) heeft twintig miljoen euro vrijgemaakt voor de ondersteuning van pgo’s.
De contracten met de drie leverancier lopen in elk geval tot 31 december 2026. Daarna kunnen de overeenkomsten nog maximaal drie keer voor maximaal twaalf maanden per keer worden verlengd.
Een persoonlijke gezondheidsomgeving (pgo) is een app of website waarin mensen hun medische gegevens kunnen verzamelen en beheren. Van massaal gebruik is nog steeds geen sprake: vorig jaar waren er een kleine vijfhonderdduizend gebruikers.
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS) stopte eind april vorig jaar de toenmalige financiering van de persoonlijke gezondheidsomgeving (pgo). Daarmee werden achttien it-leveranciers door VWS gesubsidieerd. Maar het ministerie vond dat aantal te groot geworden om vaart te maken met de voortgang van het PGO-traject. Het ministerie mikte op een nieuwe financieringsvorm, gekoppeld aan een Europese aanbestedingsprocedure waarbij uiteindelijk drie pgo-leveranciers moesten worden geselecteerd. Dat zijn Curavista, Health Cloud Initiative (HCI) en Topicus geworden.
Kritiek
Helemaal gelopen is de race nog niet, schrijft de Dutch Health Hub. Afvallers kunnen formeel bezwaar aantekenen tegen de uitkomsten van de tenderprocedure. Deze procedure liep eerder al maanden vertraging op doordat ettelijke leveranciers gebruik maakten van bezwaarclausules. Eventuele bezwaarmakers vinden mogelijk extra argumenten in een recent rapport van het Adviescollege ICT-toetsing (AcICT). Daarin veegde de ict-waakhond de vloer aan met het gevoerde pgo-beleid van het ministerie.
Ook vroeg de PGO Coalitie in 2024 aan de Autoriteit Consument & Markt (ACM) om onderzoek te doen naar de manier waarop VWS optreedt op de pgo-markt. Wat de status daarvan is, is nog onduidelijk.
Volgens de Dutch Health Hub betekent de uitkomst van de aanbesteding niet dat het doek is gevallen voor de pgo-leveranciers die geen contract krijgen. Ook zonder contract mogen ze actief blijven, zij het op eigen kosten en risico. Sommige aanbieders hebben daarvoor voldoende slagkracht, zoals het Engelse bedrijf Patients Know Best (PKB) dat ook in Nederland actief is.