ANALYSE – De herverkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten en zijn voorgenomen protectionistische beleid hebben aanzienlijke implicaties voor de Europese technologiesector. Hoewel er uitdagingen zijn, bieden de ontwikkelingen ook kansen voor Europa om haar technologische positie te versterken.
Mogelijke uitdagingen zijn verhoogde handelsbeperkingen. Trumps ‘America First’-beleid kan leiden tot hogere tarieven en handelsbarrières. Dat kan Europese techbedrijven hinderen bij het betreden van de Amerikaanse markt. Ook kan dit de export beperken en de toegang tot Amerikaanse technologieën bemoeilijken, stelt de Financial Times.
De Franse krant Le Monde vreest in een analyse over de gevolgen van de herverkiezing van Trump voor de EU voor regulatoire spanningen. De regering onder Trump kan volgens de commentatoren druk uitoefenen op de EU om haar strikte technologie- en ai-regelgeving te versoepelen, zoals de Digital Services Act en de Digital Markets Act. Dit kan leiden tot spanningen tussen de VS en Europa over hoe technologiebedrijven worden gereguleerd.
Trump kiest kiest in zijn ai-beleid bewust voor innovatie en snelheid boven regulering en bescherming van burgers. Zo zette hij een streep door een uitvoerend bevel uit 2023 van voormalig president Joe Biden, waarin was vastgelegd dat ontwikkelaars van ai-systemen met potentiële risico’s voor de nationale veiligheid, economie of volksgezondheid hun veiligheidsresultaten eerst met de overheid zouden delen voordat deze systemen publiekelijk beschikbaar zouden komen.
Kansen
Toch biedt de situatie volgens de commentatoren ook kansen. The Guardian schrijft over strategische autonomie. De Europese Unie kan deze situatie aangrijpen om haar strategische autonomie te versterken door te investeren in eigen technologieën en infrastructuren, zoals groene energie en ruimtevaartcapaciteiten. Dit vermindert de afhankelijkheid van Amerikaanse technologie en bevordert innovatie binnen Europa, betogen de analisten.
Ook het eenvoudiger aantrekken van talent, kan volgens de Britse krant een gevolg zijn van de politieke veranderingen in de VS. Hoogopgeleide professionals kunnen overwegen om naar Europa te verhuizen. Door een gastvrij beleid te voeren, kan Europa profiteren van deze brain gain en haar technologische sector verder versterken.
De krant ziet ook een mogelijkheid tot de verbetering van kapitaalmarkten. Europa kan de huidige situatie benutten om haar kapitaalmarkten te verdiepen en aantrekkelijker te maken voor techstartups. Om dat te bereiken, moeten wel bureaucratische obstakels verminderd worden terwijl het stimuleren van investeringen in technologiebedrijven moet worden gesteund.
Gaia-X
De benoeming van Trump biedt ook kansen voor het Europese cloudproject Gaia-X om zich te positioneren als een onafhankelijk en soeverein alternatief voor Amerikaanse clouddiensten. Door te focussen op Europese waarden zoals gegevensbescherming en privacy, kan Gaia-X aantrekkelijker worden voor organisaties die waarde hechten aan deze principes. Daarnaast kan de versterkte Amerikaanse concurrentie dienen als stimulans voor Europese samenwerking en innovatie binnen het Gaia-X-project, stellen meerdere bronnen waaronder Politico dat bericht over Europese politiek.
Europa kan hier niet van profiteren. Sterker nog, Amerika zal dreigen met sancties en importheffingen als Europa de Amerikaanse techgiganten nog verder aanpakt.
Het is vele politici in Amerika al opgevallen dat de EU Facebook en Google op allerlei manieren probeert dwars te zitten en ter gelijkertijd het Chinese TikTok compleet met rust laat. Dit moest vroeger of later tot repercussies gaan leiden. En dit gaat waarschijnlijk ook gebeuren onder Trump, want de techgiganten hebben invloed gekocht en zijn vastbesloten om Europa hier niet mee weg te laten komen.
Groene energie en ruimtevaart gaan Europa niet helpen. Wij verliezen op dit moment enorm veel industrie omdat de energiekosten hier een factor drie hoger zijn dan in de VS.