Prime Ventures stopt met het investeren in nieuwe techbedrijven. De Amsterdamse risico-kapitaalverschaffer vindt dat de waarderingen van deze bedrijven te hoog zijn, zo meldt het FD. Recent is het laatste investeringsfonds volledig opgeheven, wat een unicum is. De ingelegde gelden zijn teruggegeven aan de financiers.
De investeerder maakte eerder grote klappers met Thuisbezorgd.nl en low-code-softwaremaker Mendix. In 2023 investeerde Prime nog fors in SlimPay, een bedrijf dat zich richt op betalingsoplossingen. Verder ging er tien miljoen euro naar AppLift, actief met mobiele-appmarketing.
Prime richt zich op bedrijven die een zekere volwassenheid bereikt hebben en vaak al een of twee financieringsrondes achter de rug hebben. Deze categorie is gewend aan de hogere waarderingen die bij eerdere financieringen uit de bus rolden toen de bomen nog tot in de hemel leken te groeien. Ze willen bij nieuwe financieringsrondes minimaal dezelfde waardering handhaven. Maar na de topjaren 2020 en 2021 ging de rente omhoog, terwijl het voor investeerders moeilijker werd succesvolle exits te doen.
Het stoppen van Prime betekent nog niet dat er in Nederland geen nieuwe fondsen meer bijkomen. De meeste fondsen van recente datum richten zich op zeer jonge techbedrijven. Ook is er een markt voor fondsen die zich op specifieke sectoren richten zoals cybersecurity en zorgtechnologie. Gisteren lanceerde Keen Venture Partners, waarin oud-TomTom-bestuurder Alexander Ribbink en voormalig KPN-topman Ben Verwaayen zitten, een fonds voor defensietechnologie.
Nederland
Nederlandse techstartups hebben vorig jaar 2,3 miljard euro aan investeringskapitaal ontvangen, wat een stijging van bijna een kwart is ten opzichte van het voorgaande jaar. Het aantal investeringen in startups nam met achttien procent af tot 342. Zo blijkt uit het ‘Quarterly Startup Report’ van verschillende belanghebbenden in de sector.
Het jaar 2024 begon goed met enkele grote investeringsrondes, waarna de investeringen vervolgens afnamen. In het vierde kwartaal daalden ze zelfs op jaarbasis. Het meeste geld ging vorig jaar naar online-grootgrutter Picnic (€ 355 miljoen) gevolgd door Nearfield Instruments (€135 miljoen) dat zich richt op procescontrole-metrologie voor de halfgeleiderindustrie en het cloudgebaseerde hospitality-platform Mews ($ 110 miljoen).