BLOG – Cloudmigratie is een belangrijk onderwerp voor organisaties die hun digitale infrastructuur willen moderniseren. De recente Kamerbrief over geplande en voorgenomen cloudmigraties binnen de overheid benadrukt het gebruik van cloudtechnologie en de voordelen hiervan, zoals kostenbesparing en flexibiliteit. Maar voor partijen in de vitale infrastructuur – zoals vervoersbedrijven, energieleveranciers en sociale voorzieningen – is de vraag niet hoe snel of grootschalig ze naar de cloud kunnen overstappen, maar hoe ze een robuuste en flexibele digitale infrastructuur kunnen behouden die continuïteit van hun diensten garandeert in een steeds complexere digitale omgeving.
Bij het overwegen van cloudmigraties is het essentieel om de cloud niet als einddoel te zien, maar als een middel om strategische en operationele doelen, bijvoorbeeld het kosteneffectief leveren van stroom, te ondersteunen. Voor vitale organisaties moet de prioriteit immers liggen bij de continuïteit van de dienstverlening, niet bij het feit dat je als bedrijf wil migreren naar de cloud. Als je de cloud als doel positioneert, wordt het onderdeel van je bedrijfsstrategie, terwijl het een ondersteunend middel zou moeten zijn om je kernactiviteiten te ondersteunen.
Veel bedrijven en organisaties kiezen hierbij voor één cloudprovider, waardoor je als organisatie van die ene partij afhankelijk wordt. Een storing, cyberaanval of geopolitieke spanningen kunnen dan grote gevolgen hebben. In plaats van blind te kiezen voor één model, biedt een hybride of multi-cloudstrategie de benodigde flexibiliteit. Door gebruik te maken van verschillende platforms – zoals een combinatie van public, private en edge infrastructuren – kan een organisatie flexibiliteit realiseren, afhankelijkheden verminderen en risico’s beter beheren.
Hybride en multi-cloud als basis voor continuïteit
Een hybride cloudstrategie combineert het gebruik van publieke en private clouds met eigen datacenters en/of edge computing. Dit maakt het mogelijk kritieke processen en gegevens in een volledig gecontroleerde omgeving te houden, terwijl minder gevoelige workloads of workloads met een grote schaalbaarheid naar de publieke cloud zijn te verplaatsen. Multi-cloud voegt hier een extra laag flexibiliteit aan toe door verschillende cloudproviders te combineren. Dit voorkomt een vendor lock-in en maakt het eenvoudiger diensten of data te verplaatsen als dat nodig is.
Voor vitale infrastructuren is de aanpak van een hybride of multi-cloud een noodzaak. Denk bijvoorbeeld aan een vervoersbedrijf dat niet afhankelijk kan zijn van een enkele provider om aansturingssystemen draaiend te houden. Of een energieleverancier die bij een storing direct moet kunnen schakelen naar een alternatieve omgeving zonder dat de stroomvoorziening in gevaar komt.
Gevaren van afhankelijkheid en cloudmonopolies
De keuze voor een cloudprovider is dus niet simpel. De huidige cloudmarkt wordt grotendeels gedomineerd door een handvol niet-Europese aanbieders. Dit roept vragen op over digitale soevereiniteit en de veiligheid van gevoelige gegevens. Hoewel er stappen worden gezet om de Europese cloudmarkt te versterken, blijft het risico bestaan dat een organisatie die volledig afhankelijk is van één provider te maken krijgt met prijsverhogingen, veranderende voorwaarden of technische beperkingen.
Daarnaast kunnen geopolitieke spanningen, zoals de herkiezing van Trump in de VS of de oorlog in Oekraïne, onverwachte risico’s met zich meebrengen. Een bedrijf in de vitale infrastructuur moet kunnen vertrouwen op de beschikbaarheid van zijn data en systemen, ongeacht externe factoren. Een hybride en/of multi-cloudstrategie maakt het mogelijk om op elk moment te schakelen tussen providers of workloads te verplaatsen naar veiliger grondgebied.
Flexibiliteit als kernwaarde
Cloudmigratie moet dus altijd beginnen met een gedetailleerde risicoanalyse die verder gaat dan alleen technische aspecten. Voor elke workload moet worden bepaald welke omgeving het meest geschikt is: public, private en/of edge. Daarbij moet rekening worden gehouden met eisen op het gebied van prestaties, beveiliging, compliance en kosten.
Flexibiliteit is hierbij de sleutel. Een goed ontworpen hybride of multi-cloudomgeving biedt niet alleen de mogelijkheid om risico’s te spreiden, maar maakt het ook eenvoudiger om te reageren op veranderende marktomstandigheden, wetgeving of technologische ontwikkelingen.
Continuïteit als fundament voor innovatie
Alhoewel innovatie in vitale infrastructuren belangrijk is, moet het nooit ten koste gaan van de continuïteit. Of het nu gaat om energievoorziening, transport of digitale overheidsdiensten, burgers en bedrijven rekenen op een betrouwbare dienstverlening. Een storing of data-inbreuk kan enorme maatschappelijke gevolgen hebben. Zie ook de uitzending Black-out van de EO waarin een zeer realistisch scenario van een cyberaanval werd gestimuleerd.
In de discussie over cloudmigraties moet continuïteit altijd het uitgangspunt zijn. Het gaat er niet om hoe snel of grootschalig een organisatie naar de cloud kan overstappen, maar om hoe robuust en flexibel de digitale infrastructuur blijft in een wereld die steeds sneller verandert. Door een hybride en/of multi-cloudstrategie centraal te stellen, worden organisaties minder kwetsbaar voor verstoringen en kunnen ze tegelijkertijd profiteren van de voordelen van cloudtechnologie.
Jochem van Lierop is cto bij Conclusion Mission Critical
Wat hybride multi zwetszever van die EO cloud evanglisten.
Moeten ze eindelijk van de kinderen afblijven en dan gaan ze cloudadvies geven.
Als ze maar bij cloud repatriation ook maar goed op de Business Continuity letten.
En als je het zo bekijkt kun beter helemaal niets naar of van cloud migreren.
En dan heb je meteen optimale continiuteit 🙂
hmm, graag mijn reactie verwijderen. Nu kun je het lezen/opvatten als een persoonlijke beschuldiging ipv op de katholieke kerk in het algemeen.