De wanorde bij het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) als gevolg van jarenlange ict-problemen bij de uitvoeringsorganisatie Waternet is nog allerminst voorbij. Bestuurlijk zijn er zoveel problemen en leeft er zoveel onmin dat bestuurder Marjo Visser woedend ontslag heeft genomen.
In haar afscheidsbrief laat Visser geen spaan heel van de manier waarop het Waterschap wordt geleid. Ze vreest dat AGV zich vertilt aan de afsplitsing van de uitvoeringsorganisatie Waternet en zegt niet langer te kunnen aanzien hoe zich ‘een organisatorische en financiële ramp voltrekt’.
Nadat in 2022/2023 bleek dat door computerproblemen verzuimd was om waterschapsbelasting te innen, toen moest in 2024 653 miljoen euro aan belastingen geïnd worden, ziet Visser het Waterschap doormodderen. Terwijl de administratie en belastinginning tussen 2021 en 2024 als gevolg van falende ict bij de uitvoeringsorganisatie Waternet tot stilstand kwamen en het herstel nog steeds moeizaam verloopt, waagt de organisatie zich aan een wat Visser noemt ‘onzalig experiment’.
Zij ziet de afscheiding van Waternet als een mega-omwenteling van de toch al zwakke organisatie, vol nauwelijks beheersbare risico’s. Het dagelijks bestuur is niet opgewassen tegen de uitdaging van zo’n omvangrijke transformatie, aldus Visser. Het mist daarvoor de juiste ervaring en expertise. Ook ontbreekt het aan teamgeest. ‘De leden trekken zich terug op hun eigen portefeuilles, stokpaardjes en belangen.’
GouwIT en Microsoft
Eerder bleek al dat de it-problemen niet de schuld waren van toenmalige leverancier GouwIT en de huidige leverancier Microsoft, maar te wijten waren aan een belabberde bedrijfsvoering. Visser spreekt van decennialange verwaarlozing en staat daarin niet alleen. Dagelijks bestuurder Simon Deurloo zei eerder in de Volkskrant er een ‘knoeiboel’ van te hebben gemaakt. Van 2022 tot en met 2024 stond het waterschap vanwege gebrekkige digitale veiligheid onder verscherpt toezicht van de Inspectie Transport en Leefomgeving.
Onlangs kregen klanten van het Waterschap een brief waarin een forse verhoging van de waterschapsbelasting werd aangekondigd. Als de twee belangrijkste redenen werden de gestegen energiekosten en de gevolgen van de klimaatverandering genoemd. Het regent vaker waardoor de gemalen meer moeten draaien. Daarnaast gebruiken de zuiveringen veel stroom en de stroomcontracten werden duurder. Verder zegt AGV de laatste jaren te weinig waterschapsbelasting te hebben geheven door te krap begroten, waardoor de reserves moeten worden aangevuld.
Het nieuwe ict-systeem dat in 2021 werd ingevoerd werkte jarenlang niet naar behoren waardoor honderdduizenden inwoners over 2022, 2023 en 2024 geen aanslag hadden gekregen. Inmiddels hebben alle inwoners de aanslagen tot en met 2023 ontvangen. Dit geldt nog niet voor alle bedrijven.
Redactie moet er misschien even bij zeggen dat het een politiek baantje is met gekozen bestuurders welke vanuit een ideologie zich met onhaalbare ambities kandidaat stellen voor een bestuursfunctie. Eerste alinea in de brief maakt duidelijk dat hoge verwachtingen van Marjo vooral een persoonlijk probleem zijn omdat ze geen meerwaarde aan een proces kan geven door haar ontoereikende capaciteiten waardoor ze alleen nog maar een bestuurszetel warm kon houden. Laatste alinea maakt dat duidelijk want gelijkgestemden aangaande een eigen afwijkend geluid in een polderdemocratie maakt de frustratie van oude boze vrouwtje duidelijk.