De Navo start met het testen van internetverbindingen via satellieten. Recente incidenten met kabelbreuken waarbij mogelijk sprake is van sabotage wijzen op de kwetsbaarheid van de onderzeese internetinfrastructuur.
De Navo startte halverwege 2024 met de financiering van 2,5 miljoen euro van het Heist (Hybrid Space-Submarine Architecture Ensure Infosec of Telecommunications). Dit project moet de kwetsbaarheid van onderzeese internetkabels aanpakken. Het initiatief combineert satelliettechnologie en geavanceerde onderzeese detectiesystemen om schade snel op te sporen en gegevens automatisch om te leiden via satellieten.
De testfase van het project start in het Blekinge Institute of Technology in Zweden en richten zich op het verfijnen van het detectiesysteem en de hybride technologie die gegevensstromen kunnen overnemen. Hoewel satellieten traditioneel minder bandbreedte bieden dan glasvezelkabels (5 gigabit per seconde versus 340 terabit per seconde), belooft nieuwe lasercommunicatietechnologie de capaciteit van satellieten te verhogen met een factor veertig.
Kabelschade
Recente incidenten, zoals kabelschade in de Rode Zee en verstoringen in de Oostzee, tonen aan hoe afhankelijk de moderne samenleving is van onderzeese netwerken. De onderzeese glasvezelkabels vervoeren 95 procent van het intercontinentale internetverkeer en zijn verantwoordelijk voor meer dan toen miljard aan dagelijkse financiële transacties. Met ruim honderd kabelbreuken per jaar, veroorzaakt door zowel onopzettelijke schade als mogelijk sabotage, is de behoefte aan een robuust back-upsysteem urgenter dan ooit.
Op dit moment wordt onderzees internetverkeer bij een kabelbreuk omgeleid via een andere kabelroute. Dat kan vertragingen op het netwerk veroorzaken.