Microsoft steekt dit (boek)jaar tachtig miljard dollar in datacenters voor het trainen van ai-modellen en de uitrol van ai en cloud-applicaties. Dat kondigt president Brad Smith in een blog aan. Meer dan de helft van de investeringen zal in de VS plaatsvinden.
Ai gaat de wereld veranderen, stelt de Microsoft-topman. De technologie belooft innovatie te stimuleren en de productiviteit in elke sector van de economie te verhogen. ‘We staan de vooravond van een nieuwe technologische golf.’
Volgens Smith leiden de VS de wereldwijde ai-dans dankzij enorme kapitaaluitgaven van privé-investeerders en innovaties van bedrijven, variërend van dynamische startups tot grote gevestigde ondernemingen. In heel Amerika ontstaat een nieuwe generatie ai-bedrijven, die profiteren van snelle ontwikkelingen in ai-modellen en -chips, en nu overstappen van grafische processors naar ai-accelerators met tensors.
En overal in de economie worden softwareprogramma’s opnieuw ontworpen om te functioneren als ‘ai-enabled’ applicaties. Deze vooruitgang is alleen mogelijk dankzij nieuwe samenwerkingen en grote investeringen in infrastructuur, die de basis vormen voor ai-innovatie en -gebruik.
Vaardigheden
Smith onderstreept het belang van training en opleiding. Zowel huidige als nieuwe medewerkers moeten vaardigheden opdoen die nodig zijn om de nieuwe technologie te laten werken. Microsoft biedt in de VS samen met instellingen van hoger onderwijs al een ai-curriculum afgestemd op het bedrijfsleven. Ook ontwikkelt het bedrijf ai-trainingsprogramma’s voor docenten. Verder is er in overleg met arbeidsbureaus een initiatief om ai-vaardigheden en loopbaanbegeleiding te verbeteren, uiteraard op basis van Microsoft Copilot.
Naast investeringen in de infrastructuur en het stimuleren van opleidingen beijvert Microsoft zich voor de promotie van Amerikaanse ai-export. De snelle ontwikkeling van de Chinese ai-sector heeft de concurrentie tussen de Amerikaanse en Chinese ai vergroot. In de race wie het beste zijn technologie naar andere landen kan verspreiden willen de VS een herhaling voorkomen van wat bij de telecom gebeurde. Met name in ontwikkelingslanden wist Huawei, geholpen door Chinese staatssubsidies op de verkoop van telecomproducten, de markt te veroveren, aldus Smith.