BLOG – Onderzoek toont aan dat groepen die zelfsturend zijn minder productief zijn dan wanneer er een duidelijke aangewezen leider is die het team inspireert en structuur aanbrengt. Daarmee komt de gedachte op dat agile organisaties daarmee verleden tijd zijn. Niets is minder waar.
Agile organisatiestructuren bevinden zich op een kruispunt van een evolutie. Door de komst van nieuwe technologieën en de constante verandering in de cyberwereld moet de agile-filosofie zich aanpassen. Cynisch gezien is dat de kernwaarde van agile. Misschien wilden we in het verleden agile te strak organiseren met een te stringente structuur met complexe processen eromheen?. De waarheid begint ons langzaam in te halen.
Omarmen
De toekomst van agile hangt af van het vermogen van organisaties om de kernprincipes te omarmen en tegelijkertijd flexibel te blijven voor verandering. De behoefte aan zakelijke wendbaarheid blijft cruciaal in de complexe en onzekere zakelijke omgeving van vandaag. Agile teams zijn dan ook alleen een organisatie vorm en kunnen ook hiërarchisch geleid worden als de organisatie of de inhoud daar om vraagt.
De cruciale vraag: waar in een organisatie pas je ‘agile’ toe? Er moeten gebieden geïdentificeerd worden waar agile de meeste waarde gaat toevoegen. Dan kan zijn in het verbeteren van de snelheid naar de markt of het verbeteren van de teamdynamiek.
Een methode om verandering door middel van agile zichtbaar te krijgen is Value Stream Mapping. In een workshop worden er processen en technieken onder de loep genomen en wordt gekeken naar de huidige staat, de mogelijkheden tot verandering en de nieuwe staat. Het beste is om te beginnen op kleine schaal. Zo is te kijken en leren welke werkwijze het beste werkt in een bepaalde context of voor bepaalde afdeling. Het faciliteren van contante feedback loops en verbetersessies zullen leiden tot een grotere adaptie van het agile-werken.
Concept
Een aantal handvaten in agile, zoals scrum of safe, lijken soms los van agile te staan maar zijn wel degelijk een onderdeel van het gehele agile-concept. Het is een manier van werken die in elke soort organisatie opgeld kan doen en ook voor elk onderwerp, mits geclassificeerd als geschikt voor agile.
In infrastructurele ontwikkelingen wordt vaak gedacht dat scrum niet werkt. Als je traditioneel blijft denken, zal het inderdaad niet gaan werken. Maar door de introductie van nieuwe technieken zoals kunstmatige intelligentie en machine learning is een dynamisch back log te krijgen van zaken die moeten veranderen of verbeteren. Het principe van ‘detect & repair’ zal invloed uitoefenen op de prioriteitenlijst.
Zoals met alle manieren van werken is er een dynamiek waar je in mee moet gaan. Afdrijven gebeurt als je de omstandigheden waarin je werkt uit het oog verliest – en je je dus niet aanpast aan de veranderende omstandigheden.
Ruud Pieterse is chief architect bij DXC Technology
Had niet anders verwacht.
Eerst hoop heisa dat teams zelfsturend moeten worden,
maar dan weer juist niet.
Tis nu weer tijd voor Hierarchisch geleide organisaties.
Make Agile Great Again
De alfa aap is weer trug.
ieder zijn eigen MAGA Trumpjes.
Wat blijft zijn de beloften :
“Het faciliteren van contante feedback loops en verbetersessies zullen leiden tot een grotere adaptie van het agile-werken.”
leuk gevonden van Ruud :de recursiviteit van van agile.
Zo zit je ook nooit fout.
Je zit goed, maar het kan altijd beter.
ook mooi voor continuous improvement praatjes
Cruijf wat zn tijd vooruit met als je iemand ziet sprinten is die te laat vertrokken.
Maar nee hoor, Scrum moet worden uitbreid naar infrastructureel ontwikkelen, lees ik.
En vooral niet traditioneel blijven denken, dat kritische kun je inderdaad beter niet hebben.
Ee veranderde omstandigheden waar Ruud in zn minuut het over heeft zijn de bijv de korte aandachtspanne van de nieuwe
generatie. Zie die maar eens in de feedback loop te proppen.
Gewoon afhaken is immers veel effectiever dan herinneringen te de-activeren.
Uiteraard gaan kunstmatige intelligentie en machine learning helpen bij Agile.
Hoe kan het ook anders 😀