Geen lange terugblik op de ai-ontwikkeling in het afgelopen jaar. De grote vraag is: wat gaan jullie in 2025 met artificiële intelligentie (ai) doen?
Ondernemers zijn afgelopen jaar gaan inzien dat kunstmatige intelligentie zijn plaats krijgt in het bedrijfsleven. Wie daar nog aan twijfelt, komt van een koude kermis thuis. Op de beurs vertoont de ai-hype zeker tekenen van een luchtbel. Dat gebeurde ook met internet. Maar iedereen weet hoe belangrijk online in ons leven is geworden. Zo zal het ook met ai gaan.
Het is zinvol om snel spelregels te hebben voor de ai-wereld, maar anderzijds kan het fnuikend zijn daarop te wachten. Zeker als dat lang gaat duren zoals in Nederland. Onduidelijke regels zijn geen reden om met de armen over elkaar te gaan zitten. Begin alvast je mensen een (gratis) training te geven zoals AWS SimuLearn.
Want wie technologisch achterloopt, staat voor de schier onmogelijke opgave weer langszij te komen. De VS en China volgen een andere koers: eerst posities innemen en daarna eventueel ‘reparatiewerk’ doen. Daarom is het tijd voor actie. Deze rubriek staat vooral in het teken van wat concreet valt te doen. Verdiep je als bestuurder of ondernemer niet te veel in de vraag wat de beste modellen zijn. Die ontwikkelingen zijn zelfs voor experts nauwelijks bij te benen.
Met vallen en opstaan
Zet stappen op weg naar toepassing. Geef al je mensen ruimte om met ai aan de slag te gaan. Dat geldt ook voor de zorg en het onderwijs, sectoren die sowieso achterlopen in productiviteit en ook nog eens bij ai passief zijn, veelal uit onzekerheid over wat wel en niet mag. Bedenk dat de EU AI-wet vooral gericht is op het intomen van hoge risico’s, ai-systemen die iemands gezondheid, veiligheid of grondrechten (ernstig) aantasten.
2024 was het jaar van experimenteren met ai en ervaring op doen met use cases. Dat gaat met vallen en opstaan. Dat veel proof-of-concepts de mist ingingen is niet erg, zolang organisaties daar wat van hebben geleerd. Zelfs de meest geavanceerde bedrijven met de slimste ontwikkelaars aan boord maken fouten. Niets doen is erger dan af en toe een uitglijder maken. Wel moet er zicht zijn op rendement. Want ai vergt behoorlijke investeringen.
Ai-agent voor het dagelijkse werk
Het afgelopen jaar draaide veel generatieve ai om het maken van teksten, afbeeldingen en video. Maar in 2025 breekt de ai-agent door, software die in staat is om werktaken zelfstandig uit te voeren. Niet content maar het echte werk, de alledaagse operaties in een bedrijf, komen daarbij centraal te staan. Deze ‘agenten’ zijn echte doeners die werk uit handen nemen dat voorheen door mensen werd gedaan. Dat kunnen repeterende taken zijn maar ook zaken die incidenteel moeten gebeuren zoals het boeken van een reis.
Het succes van ai draait niet alleen om technologie. Management speelt een even cruciale rol. Leiderschap dat experimenten en aanpassingen aanmoedigt, is net zo belangrijk. Dat concludeert IBM ook in het rapport ‘AI in Action 2024’. Ai is voortdurend in beweging. Bedrijven moeten het steeds veranderende ai-landschap nauwlettend volgen. Stilzitten is geen optie. Wil je meer weten over de evolutie en impact van ai-agent dan valt ‘Navigating the AI Frontier’ van het World Economic Forum aan te bevelen. Of Capgemini’s ‘Harnessing the value of generative ai’. En ook YouTube biedt veel gratis introductiecursussen die je de basis van ai bij brengen zoals 2024 ‘Artificial Intelligence Crash Course: A Comprehensive Guide to AI’. Of lees een goed boek over kunstmatige intelligentie, zoals ‘AI, voorbij de hype – Ontdek hoe het echt zit met kunstmatige intelligentie’ van Aaron Mirck of ‘De Ai-revolutie’ van Maarten Sukel.
Lampie, ai-gids voor goede voornemens
En oud- en nieuwjaar is de periode van de goede voornemens. Leefstijl en gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Laat ai daarbij helpen. Ontmoet Lampie, de ai-leefstijladviseur, van de stichting ‘Je leefstijl als medicijn’. Deze ai-bot biedt advies over gezonde leefgewoontes. Of probeer Mijn Leefstijlcoach App (van Albert Heijn). En wie wel eens last heeft van negatieve gedachten en gedrag en emoties wil verbeteren, kan ai-therapie-chatbot Youper uitproberen. Of Wysa, Pi of VOS. Hopelijk respecteren deze apps je privacy. En zijn deze ai-assistenten je vertrouwen waard.