Meer Nederlandse technologiebedrijven krijgen bij hun investerings- en overnameplannen te maken met een veiligheidstoets door de overheid. De toets moet voorkomen dat hoogwaardige technologie in buitenlandse handen valt. Dat meldt minister Dirk Beljaarts van Economische Zaken in De Telegraaf.
De aangescherpte regels gelden al voor ondernemingen actief in de chiptechnologie, fotonica, quantumtechnologie en/of militaire goederen. Al hun grote transacties hebben goedkeuring nodig van de overheid. Beljaarts wil dit nu uitbreiden met bedrijven in de artificiële intelligentie, biotechnologie, geavanceerde materialen en nanotechnologie, sensor- en navigatietechnologie en medische isotopen. Bij elkaar zou het gaan om zo’n 1.700 ondernemingen.
Buitenland en geopolitiek
Het besluit is genomen op basis van informatie van de veiligheidsdiensten, aldus de bewindspersoon. Volgens hem proberen andere landen via technologie hun geopolitieke en militaire macht te versterken, wat risico’s oplevert voor de nationale veiligheid. Bedrijven die de veiligheidstoets ontwijken, riskeren boetes tot tien procent van hun omzet. De overheid gaat streng toezicht houden.
‘We kunnen niet achterover leunen. Nederland beschikt over heel hoogwaardige technische kennis en technieken en we hebben aanleiding om te veronderstellen dat dit in verkeerde handen kan komen’, aldus de minister. Hij sluit niet uit dat in de toekomst, afhankelijk van het dreigingsbeeld, meer bedrijfstakken onder deze wetgeving vallen.
Daarnaast roept Beljaarts het bedrijfsleven in het algemeen op om scenario’s te maken en zich beter voor te bereiden op mogelijke verstoringen, zoals langdurige stroom- of internetuitval.