Google lanceert Willow, een ultramoderne chip voor quantum computing die tot extreem snelle berekeningen in staat is. Commerciële toepassingen komen nu een stuk dichterbij. Waar een van de snelste supercomputers van vandaag de dag voor een bepaalde testberekening de leeftijd van het heelal nodig zou hebben, klaart Willow deze klus in minder dan vijf minuten.
De tweede grote doorbraak is dat Willow fouten exponentieel kan verminderen naarmate opschaling plaatsvindt met meer qubits. Volgens Google lost dit een doorslaggevende uitdaging op in quantum-foutcorrectie waar het vakgebied al bijna dertig jaar mee bezig is.
‘Hoe meer qubits, hoe minder fouten’, aldus Hartmut Neven, oprichter en baas van Google Quantum AI. Hij schaalde op van een raster van 3×3 gecodeerde qubits, naar een raster van 5×5, naar een raster van 7×7. ’Elke keer konden we met behulp van onze nieuwste ontwikkelingen in quantum-foutcorrectie de foutmarge halveren.’
In een blog noemt Neven de Willow-chip een mijlpaal in een project dat meer dan tien jaar geleden begon. In 2012 richtte hij Google Quantum AI op met als doel een quantumcomputer te bouwen die de principes van quantummechanica kan gebruiken om de maatschappij te helpen. De Willow-chip brengt Google een stuk dichter bij commercieel bruikbare toepassingen, aldus de Duitse wetenschapper die ook op gebied van gezichtsherkenning en quantum machine learning doorbraken realiseerde.
Bij Willow zijn meerdere wetenschappelijke ‘primeurs’ betrokken. Het is ook een van de eerste overtuigende voorbeelden van realtime-foutcorrectie op een supergeleidend quantumsysteem. Ook is bewezen dat arrays van qubits een langere levensduur hebben dan de individuele fysieke qubits.