ABN Amro ziet de TMT-sector (Technologie, Media en Telecom) in 2025 als vanouds groeien. Voor dat jaar wordt een toename van vijf procent verwacht, terwijl voor 2016 een groei van vier procent in het verschiet ligt. Voor alleen de techsector verwacht de bank volgend jaar een groei van zeven procent.
De groei wordt aangedreven door digitalisering, cloudmigratie en innovaties zoals kunstmatige intelligentie (ai). Mario Bersem, sectoreconoom TMT, denkt dat 2025 een kantelpunt wordt. Ai-innovaties en toepassingen kunnen leiden tot een hogere arbeidsproductiviteit. Ze trekken daarbij de hele economie omhoog.
Ongeveer twintig procent van alle werkzame personen in de sector is zzp’er. Ict-professionals zijn overal actief, ook buiten de TMT-sector. Naast dat veel ict’ers als zzp’er werken, valt op dat ze relatief vaak in vaste dienst werken. Andere vormen van flexibel werk zoals uitzendkrachten komen in deze sector relatief minder vaak voor. Vergeleken met 2019 is het aandeel van ict-medewerkers met een tijdelijk dienstverband teruggelopen. Dit is vooral het geval bij software- en applicatieontwikkelaars.
Strijd
In de telecomsector is de strijd om internetconsument in volle gang, mede omdat er steeds minder tv-abonnementen worden verkocht. Odido heeft een belangrijke stap gezet door snel internet via 5G aan te bieden, waarmee het direct de concurrentie aangaat met het glasvezelaanbod van KPN.
Deze ontwikkeling is een weerspiegeling van een bredere trend waarbij telecombedrijven wereldwijd hun netwerkinfrastructuur blijven uitbreiden en innoveren om aan de groeiende vraag naar data en connectiviteit te voldoen. Deze concurrentiestrijd druk op de prijzen en innovatie binnen de sector. Digitale infrastructuur, van glasvezel en datacenters tot 5G, blijft een voorwaarde voor innovatie, te meer ai-toepassingen veel rekenkracht en netwerkcapaciteit vragen.