De ict-kosten van Nederlandse ziekenhuizen stijgen na vijf jaar stabiliteit opnieuw, zo blijkt uit de ICT Benchmark Ziekenhuizen 2024 van adviesbureau M&I/Partners. Het percentage van de omzet dat opgaat aan ict bedraagt dit jaar zes procent, enkele procentpunten hoger dan voorheen. De onderzoekers schrijven de stijging toe aan inflatie, de groeiende digitalisering binnen ziekenhuizen en eisen op het gebied van cybersecurity.
De ict-kosten als percentage van de omzet waren tussen 2018 en 2022 stabiel rond de 5,7 procent, maar nemen dus toe. Dit komt vooral door stijgende exploitatiekosten van soft- en hardware. De complexiteit en functionaliteit van toepassingen, zoals elektronische patiëntendossiers en medische systemen, vragen om meer kostbare updates en integraties. Ook de toenemende afhankelijkheid van cloud-gebaseerde oplossingen, waarvoor licentiemodellen en gebruiksafhankelijke kosten gelden, draagt bij aan de toename.
Hogere hardwarekosten
De hardwarekosten stijgen eveneens, vooral door een verschuiving naar hybride infrastructuren die zowel on-premise als cloudoplossingen combineren. Dit vraagt volgens de onderzoekers om extra investeringen in hardware en beheer, terwijl kosten vaker gebaseerd zijn op gebruik.
Het onderwerp cloud hield veel ziekenhuizen bezig in 2023, aldus de onderzoekers. Steeds meer leveranciers bieden hun toepassingen aan als clouddienst en of ze bieden de mogelijkheid om de applicatie te hosten op bijvoorbeeld Azure of AWS. Het hybride ict-landschap dat ontstaat, creëert de nodige vraagstukken over onderwerpen zoals timing, architectuur, informatiebeveiliging en privacy, regie en beheer en de kosten.
Om deze vraagstukken het hoofd te bieden, is het volgens de onderzoekers nodig meerjarige plannen te maken, zowel op technologie, vervanging en financiële gevolgen. Adviesbureau M&I/Partners voert de ICT Benchmark Ziekenhuizen uit sinds 2007. De toets vergelijkt ziekenhuizen op het gebied van ict-kosten en -prestaties. Vanaf volgend jaar combineert het adviesbureau dit vergelijkingsonderzoek met de benchmark medische technologie.