Het kabinet geeft een impuls van 129 miljoen euro aan het technologieonderwijs. Elk kind en iedere jongere moet de kans krijgen zich technologische vaardigheden eigen te maken. Of het nu gaat om het omgaan met computers, programmeren of het maken van protheses, het beheersen van technologische vaardigheden is essentieel in de wereld van nu en morgen, aldus de regering.
Vandaag gaat de subsidieregeling Techkwadraat open: regionale samenwerkingen van basis- en middelbare scholen (havo, vwo en vmbo-t), bedrijven en buitenschoolse organisaties kunnen samen een aanvraag indienen. Doel van Techkwadraat is om samen regionale ‘leerecosystemen’ op te zetten. Dat zijn omgevingen waar onderwijs en praktijk samenkomen, zowel binnen als buiten schooltijd. Ze maken gebruik van it en software om onderwijs en praktijk te integreren.
Staatssecretaris Mariëlle Paul (Funderend Onderwijs en Emancipatie) denkt ook aan de mogelijkheden van ai, een gebied waar Nederland achterloopt. Ze zegt: ‘Met technologische hulpmiddelen kun je ook beter leren lezen, schrijven. En natuurlijk word je als leerling zo ook digitaal vaardig.’
Minister Dirk Beljaarts (Economische Zaken) stelt dat niemand precies weet hoe onze economie er over vijftien à twintig jaar uitziet. ‘Welke uitdagingen en kansen biedt technologie onze samenleving dan? Juist daarom is het belangrijk dat kinderen voorbereid zijn. Dit doen we door kinderen al op vroege leeftijd kennis te laten maken met technologie-onderwijs.’
Organisaties kunnen tot 13 januari 2025 gezamenlijk een aanvraag indienen. In totaal investeert het kabinet gedurende acht jaar 351,6 miljoen euro in Techkwadraat, bekostigd uit het Nationaal Groeifonds.