Event | AWS Re:Invent 2024
Op zijn gebruikersconferentie Re:Invent geeft techgigant AWS aan zich te wapenen voor de ai-strijd. Naar goede gewoonte stelt het bedrijf een waaier aan nieuwe diensten voor met ai als aandachtstrekker. Waar AWS gedurende jaren een thuismatch speelde in de cloud, komt het in het ai-tijdperk in een uitdagendere omgeving terecht.
Een keynote van de ceo van AWS bijwonen, is tijd vrijmaken. Andy Jassy, de voormalige ceo van AWS en intussen baas van moederbedrijf Amazon, slaagde er ooit in om bijna vier uur te speechen. Zover ging Matt Garman, de nieuwe ceo van AWS niet. Maar met bijna drie uur was het toch ook niet mals.
‘Het is mijn eerste Re:Invent als ceo, maar ik ben er al bij sinds 2012’, begon Garman – in jeans en met een hoog no-nonsense-gehalte – zijn verhaal op de gebruikersconferentie die zowat 60.000 klanten en partners bij elkaar brengt. Een van de grootste in de sector, met de volgende klemtonen.
- Ai heerst overal
Bij AWS staan ze op scherp, en dat moet ook. Het bedrijf wordt door concurrenten als Microsoft (en OpenAI) en Google (met Gemini) in het defensief gedrongen. In tegenstelling tot de concurrenten biedt AWS geen of minder (eind)toepassingen als ChatGPT of CoPilot. Dergelijk menu moet je van hen niet meteen verwachten, maar ze bieden je wel alle ingrediënten om gen-ai-toepassingen te ontwikkelen of te integreren. ‘We denken in functie van generatieve ai in elke applicatie die klanten bouwen: van testen tot transformatie’, klinkt het bij het bedrijf.
- Back to basics
AWS is een technisch powerhouse dat de cloud als het ware uitvond en aan zijn fundamenten trouw blijft. ‘We blijven automatiseren en uitvinden’, vertelt Garman, waarbij de ceo alle bouwstenen overliep waar het bedrijf en zijn klanten groot mee is geworden. Binnen elk van die domeinen stelt de ceo ook nieuwe aankondigingen voor. Dat was voor de bouwsteen compute, waar AWS onder meer met Graviton4 een nieuwe versie van zijn eigen processor voorstelde, en met Trainium2, een nieuwe versie van zijn eigen ai-chips lanceerde.
Bij de bouwsteen storage zijn Amazon S3 Tables en S3 Metadata (dat voor jou de metadata beheert) de aandachtstrekkers. Bij de bouwsteen databases zet Garman de nieuwe versies van de relationele database Aurora DSQL en de NoSQL-database Amazon DynamoDB in de kijker.
- Breid de bouwstenen uit
In het tijdperk van ai schroeft AWS ook zijn fundamenten bij. Zo voegt het inference toe als bouwsteen. Inference is het proces waarin een getraind ai-model nieuwe gegevens verwerkt en voorspellingen, beslissingen of analyses genereert. Ofwel, het is wanneer een ai-model zijn ‘geleerde kennis’ toepast om een specifieke taak uit te voeren. Kern in dit verhaal is Amazon Bedrock, de service van AWS voor ai-modellen.
‘Gen-ai gaat de manier waarop we werken danig veranderen’, oppert Garman. En dat geldt ook voor AWS zelf. Onder de naam Amazon Nova lanceert het bedrijf eigen ai-modellen voor zowel tekst, beelden als video. Een opmerkelijke zet, omdat AWS tot voor kort vooral de voorkeur gaf om met modellen van andere leveranciers – van Claude van Antrophic tot Meta, Cohere en het Franse Mistral te werken.
- Zoek de juiste vrienden
AWS doet het niet alleen, dus verschenen er daar op re:Invent heel wat bekende namen op het podium en het scherm. De zoveelste vervolgsamenwerking met het onvermijdelijke NVDIA en ai-boogbeeld Anthropic.
Maar de grootste verrassing kwam misschien wel uit eigen huis. Zo kondigde Garman zijn baas en ‘good friend’ Andy Jassy aan, voor een verhaal over het interne gebruik van ai zoals via Bedrock. Al kregen ook minder bekende namen, zoals Devops-specialist PagerDuty de kans om de samenwerking met AWS in de verf te zetten. Want in de ai-race zal AWS het niet alleen doen.
Het is zoals Jennifer Tejada, ceo van PagerDuty, zich liet ontvallen tijdens haar korte passage op het podium: ‘Mijn vader zei altijd: ‘choose your partners wisely’, zo onthulde Tejada, toen ze het had over de samenwerking met AWS. Voor AWS – altijd al bekend om zijn krachtige partner-ecosysteem – zouden die partners wel eens een groot verschil kunnen maken.