De reacties op een wet die het gebruik van sociale media voor Australiërs onder de zestien jaar verbiedt, zijn wisselend. De verordening, een wereldprimeur, is al aangenomen, maar het zal zeker nog een jaar duren voordat zij ingaat.
Ict-adviseur Kees Verhoeven, die zich tot 2021 als Tweede Kamerlid voor D66 inzette voor privacy en een betere digitale overheid, noemt op LinkedIn de Australische wet ‘fenomenaal’, Hij vindt het een ‘dappere en betekenisvolle stap’ die het begin van nieuwe menselijkheid in het digitale tijdperk kan markeren.
Verhoeven denkt eraan om een petitie te starten die de Tweede Kamer oproept om het Australische voorbeeld te volgen. Hij zoekt daarvoor medestanders. ‘Nederland kan dit voorbeeld volgen en het eerste Europese land worden dat kinderen actief beschermt tegen de slopende platformverslaving.’
Kritiek
Onder die oproep staat ook kritiek. Justine Pardoen, oprichter en bestuurder van Bureau Jeugd en Media, dat zich richt op mediaopvoeding, mediawijsheid en digitale geletterdheid, ziet niks in de wet. ‘Het is een vorm van symboolpolitiek waar tieners echt niet beter van worden. Een snelle, gemakkelijke reflex, die niet voldoende doordacht is.’ Volgens Pardoen, die ruim tien jaar bezig is met online-veiligheid en ondersteuning van ouders in de mediaopvoeding, moeten overheden zich verre houden van het verbieden van toegang tot informatie. ‘Juist voor tieners.’
Ze begrijpt dat ouders zeggen dat ze hulp nodig hebben en dat er iets gedaan moet worden om sociale media minder ‘toxisch, verslavend en onveilig’ te maken. Maar zij zou graag zien dat de manier waarop sociale-mediaplatforms omgaan met jonge gebruikers wordt aangepakt. Een wettelijk verbod voor gebruikers is volgens haar niet nodig.
Australische wet
De wet Online Safety Amendment (Social Media Minimum Age) Bill 2024 moet jongeren beschermen tegen de negatieve effecten van sociale media op hun fysieke en mentale gezondheid. Maar, zo luidt de kritiek, de ontneemt jongeren ook de mogelijkheid om zich online vrij uit te drukken en om samen te komen. Ook rechten op onderwijs, cultuur en privacy zouden in het geding komen door sociale media te verbieden. Een aantal organisatie pleit voor minder vergaande maatregelen om jongeren te beschermen tegen sociale media.
Oproep
Wat vind jij? Moet er in Nederland ook een verbod komen op het gebruik van sociale media onder de zestien jaar? Wie is daarvoor verantwoordelijk, de overheid of de leverancier? En hoe is dit te handhaven? Reageren kan onder dit artikel.