Cyberveilig Nederland brengt weer een Cybersecurity Woordenboek uit, in een poging de complexe taal in het vakgebied toegankelijker te maken. Het woordenboek bevat 780 termen en biedt uitleg over veelgebruikte begrippen die voor velen abacadabra zijn. Het initiatief zou bedrijven en organisaties helpen om rapporten, offertes en adviezen over digitale veiligheid inzichtelijker te maken.
De geactualiseerde woordenlijst slaat een brug tussen vakspecialisten en afnemers van cybersecuritydiensten, aldus Cyberveilig Nederland. Volgens deze branchevereniging voor it-beveiligers is cybertaal niet voor iedereen gesneden koek. ‘Vulnerability, data-exfiltratie en cyberhygiëne zijn voorbeelden van woorden die vaak worden gebruikt in het werkveld, maar abracadabra voor de niet-professional zijn.’
CRA en NIS2
Het is de vierde druk van het woordenboek. De lijst kwam tot stand in samenwerking met ruim negentig organisaties. Hij speelt in op actuele ontwikkelingen, zoals de nieuwe verordening cyberweerbaarheid (CRA) en de Cyberbeveiligingswet (Cbw/NIS2). Directeur Petra Oldengarm van Cyberveilig Nederland overhandigde het eerste exemplaar donderdag aan Arie van Bellen, directeur van kennisorganisatie ECP | Platform voor de Informatiesamenleving. Dat gebeurde tijdens het ECP Jaarfestival in Den Haag.
Volgens Oldengarm helpt de woordenlijst bijvoorbeeld ciso’s om complexe informatie duidelijk aan bestuurders uit te leggen. Ook zou het ermee eenvoudiger worden om offertes van cybersecuritydiensten te vergelijken. ECP-directeur Van Bellen wijst op de voortdurende groei van het vakgebied en het belang van samenwerking om nieuwe termen en uitleg te blijven ontwikkelen.
Uit milieuoverwegingen is het boek primair online beschikbaar en als pdf. Organisaties kunnen de lijst ook op hun eigen site plaatsen. Fysieke exemplaren worden enkel op verzoek gedrukt en verstuurd.