Problemen rond Microsoft, SAP, Oracle en Broadcom/VMware op agenda van Raad van Bestuur
Niet alleen Microsoft maar ook andere it-leveranciers waaronder SAP zadelen hun klanten op met gigantische problemen rond cloud-contracten. Vooral de prijsontwikkeling baart grote zorg.
Danielle Jacobs, ceo van de Belgische vereniging van CIO’s en digitale tech-leaders Beltug, luidt de alarmklok. ‘De prijsverhogingen lopen zo uit de hand dat dit thema in veel gevallen zelfs voor de Raad van Bestuur komt omwille van de budgettaire impact.’ Jacobs: ‘In het begin leek de cloud zo mooi. Organisaties keken hoeveel personen per maand bepaalde softwareproducten en diensten nodig hadden. En vervolgens maakten ze op basis daarvan een budget.
De huidige praktijk is helaas anders. Software wordt steeds meer in wijzigende bundels aangeboden. Sommige providers pushen hun klanten van vijf- naar drie-jarige contracten. De vijf jaar budgettaire zekerheid wordt dan drie jaar. Na afloop moet je weer onderhandelen. De vendor-lockin die er vaak is, maakt dat de klant niet zomaar kan vertrekken bij prijsstijgingen.
Het kost steeds meer moeite en tijd om de kosten van de cloud onder controle te houden. Het beheer vraagt veel aandacht. Het is een hele puzzel om te bepalen wie je welke licenties moet geven. En regelmatig veranderen condities. Ook worden steeds weer nieuwe features toegevoegd waarvan niet zeker is hoe het gebruik daarvan zich zal ontwikkelen.
Complicaties rondom ai-diensten
Daar komt nu het hele ai-stuk bij. Microsoft pusht Copilot enorm. Bedrijven krijgen het gevoel dat ze niet mogen achterblijven. Bovendien liggen de licentiekosten van Microsoft 365 Copilot, zeker in vergelijking met bijvoorbeeld Sharepoint, behoorlijk hoog, stelt Jacobs.
Microsoft beargumenteert dat met het verhaal dat je productiviteit met ai enorm omhoog gaat en dat je de meerkosten er direct uithaalt.’ Tijdens het grote evenement Ignite presenteerde Microsoft ruim tweehonderd juichende klantverhalen om twijfelaars te overtuigen. Maar volgens Jacobs is het voor veel bedrijven niet eenvoudig om de meerkosten op te hoesten, en zal eerst in de praktijk moeten worden aangetoond dat de voordelen over de hele linie opwegen tegen de extra kosten.
Omwille van de vele vragen rond deze problematiek lanceerde Beltug voor haar leden een Vendor Observatorium, waar per softwareleverancier de nieuwe abonnementsvormen en andere veranderingen worden uitgepluisd. Ook contractvoorwaarden en licentiebeleid komen daarbij aan de orde. Het initiatief startte met Microsoft, de eerstvolgende sessie gaat over Broadcom/VMware. Maar ook bijeenkomsten over de praktijken bij SAP en Oracle zijn al gepland.
pay per use + vendor locking. Een reuze combi.
Een beetje uitzoeken en ervaring bij de hyperscalers doet je direct afvragen hoeveel moeite het zou kosten om die hele boel te verhuizen naar een andere. Zelfs al heb je alles in code, dan nog is erg veel specifiek voor die hyperscaler. Bij beetje bedrijf wordt een migratie meteen al een meerjarentraject. Je ziet het ook aan gevraagde skills voor werknemers, altijd specifiek voor 1 provider.
“Microsoft beargumenteert dat met het verhaal dat je productiviteit met ai enorm omhoog gaat en dat je de meerkosten er direct uithaalt.’ Tijdens het grote evenement Ignite presenteerde Microsoft ruim tweehonderd juichende klantverhalen om twijfelaars te overtuigen.”
200 juichverhalen, ze nemen er wel de tijd voor 🙂
maar die huil-verhalen dan ? Hoeveel kost het nou echt.
Vandaar dus die Vendor Observatory : sharing actionable insights, trends and factual data
En zo gaat Cloud FOMO langzaam over in The Fear Of Getting Screwed.