Ict-vaktitel Computable gaat tijdens de Computable Awards geld ophalen voor een goed doel. De negentiende editie van deze competitie wordt aangegrepen om donaties te werven voor Right To Play. Deze organisatie streeft ernaar om kinderen spelenderwijs te laten leren. Er kan onder meer geboden worden op een basketbalclinic van Olympisch kampioen 3×3 basketbal Arvin Slagter.
De Computable Awards 2024 staan dit jaar in het teken van de Olympische Spelen. Winnen is belangrijk, maar meedoen is belangrijker, is steevast het motto van dat grootste sportevenement ter wereld. De Olympische gedachte draait om verbroedering, verbondenheid en saamhorigheid, wat dit sportevent uniek maakt. Topsporters zetten alles opzij om minimaal één keer in hun carrière mee te kunnen doen aan de Olympische Spelen, en dat zit er al van jongs af aan in.
Spelen hoort bij kinderen. Sterker nog, het is van levensbelang. Juist voor miljoenen kinderen die dagelijks geconfronteerd worden met armoede, uitbuiting en geweld. Right To Play zet wereldwijd de kracht van sport en spelen in om het leven van miljoenen kinderen te verbeteren. Want spelen hoort bij kinderen en maakt ze sterk en weerbaar, juist in de meest uitdagende omstandigheden. Maar hoe is Right To Play tot dit nobele streven gekomen?
Longsleeve shirt
In 1993 bezocht viervoudig Olympisch schaatskampioen Johann Olav Koss het door burgeroorlogen en hongersnood geteisterde Eritrea en ontmoete er een jongetje dat populair was. Dat kind rolde zijn shirt met lange mouwen op tot een voetbal waarmee hij en z’n vriendjes konden spelen.
Koss zag met eigen ogen hoe de kinderen opgingen in het spel. Vrij van zorgen. Dit raakte hem zo, dat hij iets wilde doen. Hij mobiliseerde het Noorse publiek om geld in te zamelen. De opbrengst was ruim 18 miljoen euro. Koss keerde terug met een vliegtuig vol sport- en speelmaterialen. Waaronder een bal, voor het jongetje en zijn vriendjes.
De media zette vraagtekens bij de actie van Koss: speelgoed brengen naar een land waar mensen sterven van de honger? De president van Eritrea die Koss ontving zei echter: ‘Dit is het mooiste cadeau. Er is meer in het leven dan in leven gehouden worden. Onze kinderen moeten kunnen spelen en zich ontwikkelen zoals ieder ander kind.’ En daar, in Eritrea, werd de kracht van spelen zo zichtbaar dat Koss besloot zich hier wereldwijd voor in te zetten. Zo begint het verhaal van Right To Play.
Johann Olav Koss
Johann Olav Koss (29 oktober 1968) is een Noorse voormalige langebaanschaatser, die grote successen kende in de jaren negentig van de vorige eeuw. Hij werd wereldkampioen allround in 1990, 1991 en 1994 en Europees kampioen allround in 1991. In 1992 won hij goud op de 1500 meter en zilver op de 10.000 meter bij de Olympische Spelen in Albertville. In 1994 won hij drie keer goud (1500, 5000 en 10.000 meter) bij de Spelen in Lillehammer. Vooral het wereldrecord op de tien kilometer bij de Olympische Spelen in 1994 was een grote prestatie. Zijn tijd 13.30.55 was verreweg de snelste.
Koss doneerde een groot deel van zijn prijzengeld aan Olympic Aid, een fondsenwervend initiatief dat ontstond in Lillehammer, en hij motiveerde andere atleten hetzelfde te doen. In 1994, op het hoogtepunt van zijn carrière, besloot hij te stoppen met schaatsen en zich te richten op het afronden van zijn studie geneeskunde. Ondertussen bleef Koss betrokken bij Olympic Aid. Nadat hij met eigen ogen had gezien wat het effect van sport kan zijn op de levens van kinderen, wist Koss in 2003 Olympic Aid om te vormen tot Right To Play.
Door zijn oprichting van Right To Play werd Koss wereldwijd de voorloper van de ‘Sport als middel voor Ontwikkeling’ beweging. Koss kreeg diverse onderscheidingen, waaronder het eredoctoraat van de University of Calgary en van de Brock University, beiden in Canada. Sinds de oprichting van Right To Play zet Johann Olav Koss zich dagelijks met hart en ziel in om kinderen wereldwijd de mogelijkheid te bieden om te kunnen sporten en spelen. Right To Play gelooft dat de wereld wint als kinderen spelen.
Lemontree
Computable ondersteunt dus Right Tom Play met een geldinzameling. Het werd op deze mogelijkheid gewezen door Lemontree. Dit ict-bedrijf werkt al vijftien jaar samen met Right To Play en het heeft op kantoor zelfs een heuse Right To Play-kamer ingericht, een vergaderkamer voor online en offline meetings. Hierin staan vele collector items en gesigneerde artikelen, zoals olympische shirts, een basketbal van Arvin Slagter, een voetbalshirt, een wielershirt van oprichter Johan Olaf Koss en nog veel meer. Daar ligt ook het boek Human Playground met prachtige foto’s die Lemontree aan klanten kan geven om daarmee Right To Play steunen.
‘We vinden het belangrijk dat kinderen overal en in alle omstandigheden kunnen spelen en leren’, licht Peter Vos, chief marketing officer bij Lemontree, toe. ‘Door Right To Play te steunen willen we een bijdrage leveren aan het stimuleren van hun ambitie.’ En daarin gaat Lemontree best ver. Zo stelt het een eigen luchtballon beschikbaar voor veilingen van Right To Play om daarmee mensen een ‘cloud experience’ te bieden en vooral veel geld op te halen. Maar ook heeft het de ict-dienstverlening (beheer, support, werkplek) voor Right To Play op zich genomen. Zo wil het bedrijf bijdragen aan een it-omgeving waarin de medewerkers, vrijwilligers en alle betrokken eenvoudig, eenduidig en productief kunnen samenwerken. Ook individuele medewerkers halen regelmatig geld op voor Right To Play.
Right To Play
Right To Play is een internationale organisatie die wereldwijd de kracht van sport en spelen inzet om het leven van miljoenen kinderen te verbeteren. Want spelen hoort bij kinderen en maakt ze sterk en weerbaar, juist in de meest uitdagende omstandigheden.
Al meer dan twintig jaar is Right To Play wereldwijd de expert op het gebied van spelend-leren. Het traint leerkrachten en vrijwillige coaches die de kinderen begeleiden bij hun persoonlijke leerproces. Samen werken ze aan een veilige leefomgeving waar geen plek is voor ongelijke behandeling en uitbuiting van kinderen. Scholen, ouders, mensen uit de lokale gemeenschap en de overheid worden hierbij betrokken om te zorgen voor een blijvend resultaat.
Enkele cijfers die de impact van het werk van Right To Play weergeven:
• In 2023 zijn 5,6 miljoen kinderen geholpen hun leven te verbeteren.
• 15.913 kinderen zijn opgeleid tot ‘junior leaders’ zodat ze andere kinderen kunnen helpen.
• 149.189 leerkrachten en vrijwillige coaches zijn getraind in onze spelend-leren aanpak.
|• 111.350 ouders en verzorgers hebben we begeleid bij de gezonde ontwikkeling van hun kind.
Door de activiteiten durven steeds meer meisjes voor zichzelf op te komen, maken kinderen gemakkelijker vriendschappen, behalen ze betere resultaten op school en zijn ze simpelweg gelukkiger, stelt de organisatie die dat door de kracht van sport en samenspelen wil bereiken.
Doneer ook!
Met 50 euro geef je een kind de kans om een jaar lang mee te doen aan de programma’s van Right To Play. Voor 50 euro zorgt Right To Play dat een kind een jaar lang spelend kan leren Geloof jij ook in de kracht van (sport en) spelen? Steun dan via de Computable Awards 2024 Right To Play!
De wervingsactie loopt tot en met het einde van 2024, maar tijdens de uitreiking van de Computable Awards kennen wij het hoogtepunt in dit traject worden. Naast het werven van donateurs wordt er ook een veiling gehouden waarin geboden kan worden op een basketbalclinic met Olympisch kampioen Arvin Slagter, inclusief een gesigneerde basketbal. Deze exclusieve 3×3 basketbalclinic van 1,5 uur vindt plaats in de omgeving van Amsterdam en is voor twintig personen. Organisaties die nog een bedrijfsuitje zoeken en de vitaliteit in hun organisatie willen stimuleren door samen te werken aan een topsportmentaliteit om successen te behalen in hun markt zijn van harte uitgenodigd om te bieden.
Arvin Slagter biedt deze basketbal clinic exclusief aan voor de Computable Awards 2024 om zoveel mogelijk kinderen in de programma’s van Right To Play te helpen. Bieden kan tijdens de uitreiking van de Computable Awards vanaf 5.000 euro. Mochten partijen voorafgaand aan de Computable Awards al een bod willen doen, dan kan dit per mail bij Computable-hoofdredacteur Sander Hulsman: sander@computable.nl.