In de internationale race naar artificiële intelligentie (ai) positioneert Nederland zich als koploper. België bevindt zich als land in de Europese middenmoot. Singapore staat bovenaan. Dat blijkt uit de meest recente ‘AI Preparedness Index’ van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).
Gebaseerd op data van instellingen als de Internationale Arbeidsorganisatie en de Wereldbank, beoordeelt de index 174 landen op hun ai-adoptie. Daarvoor tellen vier hoofdgebieden: digitale infrastructuur, menselijk kapitaal, technologische innovatie en juridische kaders. Deze aspecten bepalen de capaciteit van een land om ai op nationaal niveau te implementeren en aan te sturen.
Het onderzoek en het register vermelden ook dat ai op bijna veertig procent van de wereldwijde banen impact kan hebben. Vooral sectoren die sterk afhankelijk zijn van repetitieve taken of snel te automatiseren processen zijn vatbaar.
Nederland
Nederland is met een vierde positie, gelijk aan die van de VS, een van de meest ai-voorbereide landen ter wereld. Het behoort tot de kopgroep van Europese landen die hoge scores behalen op deze index. Andere Europese toppers zijn Denemarken (#2), Estland (#5), en Finland (#6). Het succes van Nederland is volgens het IMF toe te schrijven aan sterke investeringen in technologie, een goed opgeleid personeelsbestand en een gunstig beleidsklimaat dat innovaties in ai stimuleert.
België staat met een 24e positie in de middenmoot. Hoewel het land een degelijke digitale infrastructuur en een bekwame beroepsbevolking heeft, ontbreken de dynamiek en schaal waarop ai-innovaties worden toegepast. Een adviesbureau als McKinsey omschrijft België wel als ‘digitale koploper’ binnen Europa vanwege zijn digitale infrastructuur en beleid. Maar het onderstreept dat de snelheid en schaal van ai-adoptie voor verbetering vatbaar zijn om in de nabije toekomst mee te concurreren op het hoogste niveau.
AI Preparedness Index (met score van 0 tot 1)
- Singapore 0,80
- Denemarken 0,78
- VS 0,77
- Nederland 0,77
- Estland 0,76
- Finland 0,76
- Zwitserland 0,76
- Nieuw-Zeeland 0,75
- Duitsland 0,75
- Zweden 0,75