Ericsson gaat met zijn Nederlandse hoofdkantoor naar Breda. Na ruim honderd jaar in Rijen verhuist het bedrijf in het eerste kwartaal van 2025 naar het kantoorverzamelgebouw van 5Tracks in Breda. Hoewel de verhuizing het einde van een tijdperk betekent, blijft Ericssons screening- en logistiek centrum wel in het nabijgelegen Rijen.
In 1920 werd in Gilze-Rijen de Nederlandsche Ericsson Telefoonfabrieken opgericht, nadat het Zweedse telecommunicatiebedrijf de Electrische Werktuigenfabriek aldaar had overgenomen. Het hoofdkantoor van Ericsson in Nederland zetelde aan de Heerengracht 370 in Amsterdam; later verhuisde dat naar de Brabantse plaats, toepasselijk gevestigd aan de Ericssonstraat.
Volgens Ericsson betekent de verhuizing naar het 5Tracks-gebouw in Breda een significante verbetering in werkomgeving voor de bijna vierhonderd medewerkers. De ligging bij het Centraal Station vergroot volgens het bedrijf de toegankelijkheid via het openbaar vervoer, wat bijdraagt aan minder afhankelijkheid van privévervoer en een lagere CO₂-uitstoot. Een opmerkelijke toelichting want het huidige hoofdkwartier ligt ook vlak bij een station.
Historische band
In BN De Stem stelt economiewethouder Merijn Scheifes van de gemeente Gilze en Rijen het jammer te vinden dat hiermee een stuk geschiedenis verdwijnt. ‘In mijn jeugd kwam de trein aan op het station, en dan liepen de mensen echt massaal naar Ericsson’, zegt hij. Volgens de wethouder gaat het vertrek van Ericsson geen grote gevolgen hebben voor de gemeente. Ericsson was voor Rijenaren niet meer de werkgever die het ooit was, en ook verwacht Scheifes geen grote financiële veranderingen.
De krant staat nog kort stil bij de lange historie die Ericsson en Rijen hebben. In de hoogtijdagen werkten er bijna duizend mensen op deze locatie van het telecomconcern. Er werden in de Julianastraat zelfs woningen gebouwd voor leidinggevenden, de zogenoemde Ericsson-woningen. In de jaren zestig werd in de Rijense fabriek het bekende T65-telefoontoestel in productie genomen. De grijs-en-crèmekleurige telefoon werd decennialang door de PTT aan abonnees geleverd en was voor veel Nederlanders het allereerste telefoontoestel dat ze hadden, aldus het artikel in BN De Stem.
In 2020 was Ericsson honderd jaar gevestigd in Nederland. Op de website van de Stichting Erfgoed Ericsson Nederland (StEEN) is meer informatie te vinden over de bedrijfsgeschiedenis.