Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft na een aanbesteding zeven partijen geselecteerd voor de inhuur van it-professionals. Het betreft Headfirst, Sogeti, SevenStars, Circle8, Cegeka, de combinatie Cimsolutions, Brunel en SLTN, en het consortium Linkit, Bartosz en DiVetro. Het raamcontract heeft een looptijd van vier jaar met een geschatte maximale waarde van 588 miljoen euro.
Het ministerie heeft de komende vier jaar op een breed vlak behoefte aan it-professionals. Zo meldt Seven Stars het departement te ondersteunen met expertise op het gebied van beheer, infrastructuur, softwareontwikkeling, adviseur en projectmanagement.
De geselecteerde partijen werken in de regel samen met onderaannemers. De combinatie Linkit, Bartosz en DiVetro trekt bijvoorbeeld op met de partijen Techforce1, Akkodis, Taxonic en Profource. Samen brengen zij de benodigde expertise in om de digitale transformatie en de it-infrastructuur van het departement te versterken, aldus het consortium.
Aan deze aanbesteding ‘Inhuur ICT-Professionals t.b.v. het ministerie van Justitie en Veiligheid’ deden mee: het bestuursdepartement ministerie van Justitie en Veiligheid (inclusief Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, de Nationale Opvang Organisatie en Inspectie JenV), het Nationaal Cyber Security Centrum, het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum, de Justitiële Informatiedienst, de Raad voor de Kinderbescherming, het Openbaar Ministerie, de Hoge Raad der Nederlanden, Stichting Reclassering Nederland, Stichting Slachtofferhulp Nederland, de Rechtspraak, Schadefonds Geweldsmisdrijven en het zelfstanding bestuursorgaan de Kansspelautoriteit.
Afhankelijkheid
Recent zijn er bij JenV nog andere grote inhuurcontracten gesloten, zoals begin dit jaar bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), de Justitiële ICT-Organisatie (JIO), het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en de screeningsautoriteit Justis (samen goed voor maximaal 390 miljoen euro), en bij het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB, 220 miljoen euro). Én in 2023 sloot het ministerie, ook namens het COA en RIVM, nog een inhuurmantel voor applicatieontwikkeling af (maximaal honderdvijftig miljoen). En dat terwijl JenV dus over een eigen, aanzienlijke ict-dienst beschikt, JIO met zo’n 580 medewerkers. In het Jaarplan 2024 spreekt JIO de ambitie uit om alle formatieplaatsen in te willen vullen met eigen medewerkers en alleen nog externen in te zetten om piekbelastingen op te vangen en wanneer er behoefte is aan specifieke kennis.
Eerder dit jaar waarschuwde AbdTopconsult nog dat de rijksoverheid veel te afhankelijk is van it-inhuur. Ook het nieuwe kabinet slaagt er vooralsnog niet in de externe inhuur van met name ict’ers terug te dringen.