Tjebbe van Oostenbruggen is de nieuwe staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst. Het Tweede Kamerlid, en ex-topman van wervingsspecialist Brainnet, volgt de onlangs afgetreden Folkert Idsinga op.
Van Oostenbruggen maakte fortuin met de verkoop van Brainnet, een personeelsbroker die flexwerkers leverde waaronder talrijke it-programmamanagers, business- en data-intelligence-specialisten. Die ervaring zal hem van pas komen als baas van de belastingdienst die grote problemen ondervindt bij de werving van bekwaam it-personeel.
Ook heeft de nieuwe topman ruime ervaring met software en it-systemen. Bij Brainnet (nu Magnit) had hij als extra portefeuille naast alle operaties het it-management onder zich. Zijn bedrijf ontwikkelde vendor-managementsoftware. Dit platform omvat het volledige inhuurproces, van het vinden van geschikte kandidaten tot het beheren van contracten en administratieve taken. In 2016 werd Brainnet genomineerd voor een Computable Award in de categorie werving- en selectiebureaus in de ict.
In 2021 kocht de Amerikaanse branchegenoot Pro Unlimited het bedrijf uit Nieuwegein. Brainnet beheerde toen voor 854 miljoen euro aan inhuur-uitgaven. Met de verkoop verwierf Van Oostenbruggen enkele tientallen miljoenen euro’s. Pas onlangs raakte Van Oostenbruggen in de politiek verzeild. In de Tweede Kamer werd hij voor NSC woordvoerder financiën en arbeidsmarkt.
Expatregeling
Tijdens de behandeling van het Belastingplan bekritiseerde hij de zogenoemde expatregeling fel. ‘De groep zeer welvarende buitenlandse kenniswerkers betaalt over dertig procent van hun inkomen geen inkomstenbelasting. Deze groep lijkt wel op een soort geprivilegieerde, moderne adel: die was vroeger zelfs vrijgesteld van werk en hoefde helemaal geen belasting te betalen. Op langere termijn is dit onhoudbaar en slecht voor de belastingmoraal’, aldus Van Oostenbruggen destijds.
NSC maakt zich daarom sterk voor een versobering van de extraterritoriale kostenregeling. Maar op Prinsjesdag bleek dat het kabinet de komende twee jaar niet tornt aan de dertigprocentregeling. Met name de VVD realiseerde zich dat de Nederlandse it-sector in hoge mate afhankelijk is van hoogopgeleide buitenlandse softwareontwikkelaars. Het zou een ramp zijn als een minder gunstig fiscaal regime tot een uittocht van it-talenten leidt en Nederland minder aantrekkelijk maakt.
De vraag is of Van Oostenbruggen zijn harde opstelling tegenover ‘de moderne adel’ in zijn nieuwe rol als staatssecretaris laat varen.
ook hij kan geen ijzer met handen breken, het systeem van de belastingdienst is net een krottenwijk allemaal houten hutjes met golfplaat en oude caravans , de politiek veranderd de wetgeving steeds en daar moeten ze maar steeds op in kunnen springen.
het huidige systeem wat door Vermeend is ingevoegd is veel te veel vermaakt voor de politiek waan van Rutte & co
De lat wordt hoog gelegd door Computable met een verwijzing naar ICT ervaring bij een relatief klein bedrijf waardoor deze nieuwe staatssecretaris eigenlijk alleen nog maar kan falen. Bijvoorbeeld op de inhuur van een moderne adel die wel de belastingvoordelen heeft maar (nog) niet de kennis aangaande het beheer van een krottenwijk. Politieke waan van Rutte & co vergeet dat je hoogopgeleide softwareontwikkelaars ook goedkoop in kunt huren via het offshoring model. Lastiger wordt het met mensen die ijzer met handen kunnen breken als ik kijk naar de energietransitie die afhankelijk is van Oost-Europese migranten. Of de politiek de wetgeving veranderd of de maatschappij is een punt van discussie als we maatschappelijke ophef maken over de Bulgarenfraude en niet over een moderne adel die gepamperd wordt door de VVD.