Eindhoven en Enschede zitten volop in de race om proefopstellingen te krijgen voor de productie van fotonische chips. Voor deze proeflijnen in Nederland, bedoeld om uit de laboratoriumfase te komen, is 133 miljoen euro gereserveerd.
Het ministerie van Economische Zaken heeft dit bekendgemaakt. Kennisinstituut TNO, de TU Eindhoven en de Universiteit Twente mogen de voorgestelde faciliteiten gaan realiseren. Dit project kan naar verwachting medio 2025 van start gaan, als de financiering helemaal rond is en de contractbesprekingen klaar zijn. De proeflijn die voor Eindhoven staat gepland, moet een ander soort chips opleveren dan die in Enschede.
Beide teststraten gaan op kleine schaal fotonische chips vervaardigen. Ze maken deel uit van een groter Europees project om een proeffabriek voor fotonische chips te ontwikkelen. In totaal is hiervoor 380 miljoen euro aan publieke investeringen gereserveerd vanuit Europa en elf betrokken landen zelf.
Met het consortium Pixeurope, waarin ook Nederland, zijn contractbesprekingen gaande voor de bouw van zo’n fabriek. Europa zet zwaar in op fotonica, chips die voor het overbrengen van informatie licht in plaats van elektronen gebruiken. Daartoe is de zogenoemde Chips Joint Undertaking opgezet, een Europese publiek-private samenwerking die onderzoek, ontwikkeling en innovatie ondersteunt van chip-technieken en -toepassingen. Nederlandse bedrijven zoals Smart Photonics zijn betrokken om de beoogde nieuwe proeffabriek te kunnen gebruiken.