BLOG – Twee derde van de Nederlanders weet niet wat te doen bij een overstroming in de eigen woonplaats. Tegelijkertijd maakt bijna tachtig procent zich geen zorgen over een dergelijke natuurramp tijdens extreem weer. Dat blijkt uit onderzoek van Axis Communications. De resultaten zijn opvallend, vooral omdat ons land de afgelopen jaren vaker te maken heeft gehad met extreme weersomstandigheden. De roep om technologieën zoals kunstmatige intelligentie (ai) en videobewaking in te zetten bij weersvoorspellingen klinkt dan ook luider.
Door het veranderende klimaat is het voor meteorologen lastig om nauwkeurige voorspellingen te doen. Dit gaat niet alleen om de vraag of je een paraplu nodig hebt, maar om het nemen van serieuze veiligheidsmaatregelen bij extreem weer. Zo weet je bij code oranje dat je beter niet de weg op kunt gaan, en dat je bij code rood zelfs binnen zou moeten blijven voor je eigen veiligheid. In dergelijke noodsituaties zijn betrouwbare weersvoorspellingen cruciaal om mensen te informeren en hun veiligheid te waarborgen.
Menselijke tussenkomst blijft cruciaal om de data te verifiëren
Daarom maken overheden steeds vaker gebruik van videobewaking, omgevingssensoren en data-analyse. De technologieën helpen bij het realtime-monitoren van risicogebieden en het verzamelen van weersinformatie. Bij dreigende omstandigheden (denk aan stijgende waterniveaus in rivieren) worden autoriteiten, automatisch gewaarschuwd, zodat er snel is in te grijpen en bewoners bijvoorbeeld te evacueren.
Flood Hub
Naast videobewaking speelt ai een toenemende rol in het doen van weersvoorspellingen. Sinds 2018 gebruikt Google bijvoorbeeld al AI om overstromingen in rivieren te voorspellen via Flood Hub. Ai verzamelt realtime-gegevens van weerstations, satellieten en historische data om nauwkeurige voorspellingen te doen. Zo kunnen ze patronen in neerslag identificeren, en wanneer dat nodig is, autoriteiten en gemeenschappen op tijd waarschuwen.
Echter, de toepassing van ai is nog niet perfect. Hoewel deze technologie snel patronen herkent en voorspellingen doet op basis van actuele en historische data, kent het ook zijn beperkingen. Ai-modellen zijn vaak getraind met specifieke datasets, waardoor ze beter zijn in het voorspellen van gemiddelde weerspatronen, maar moeite hebben met het nauwkeurig voorspellen van extreme neerslag. Dit komt doordat neerslag een onvoorspelbaar karakter heeft. Daarom blijft menselijke tussenkomst cruciaal om de data te verifiëren, aan te vullen en te interpreteren. Dit betekent dat voorspellingen niet alleen op data zijn te baseren, maar altijd moeten worden onderbouwd met de ervaringen van meteorologen.
Noodweer
Om goed voorbereid te zijn op toekomstig noodweer en te vertrouwen op nauwkeurige voorspellingen, is een combinatie van ai, videobewaking en menselijke expertise onmisbaar. Door camera’s op strategische locaties te plaatsen en experts in te schakelen voor beeldanalyse, kunnen veranderingen snel worden gedetecteerd en de impact van extreem weer worden beperkt. Zo waarborgen we de veiligheid van iedereen, ook voor mensen die zich niet altijd bewust zijn van de risico’s.
* Het Safety & Livability-onderzoek van Axis Communications is uitgevoerd door onderzoeksbureau Multiscope onder 1.248 Nederlanders naar hun perceptie van veiligheid en leefbaarheid.
Fabian de Clippelaar is engineer bij Axis Communications