De Franse staat krijgt meer controle over Bull, nu definitief is besloten om een preferent aandeel te nemen in deze dochter van Atos. In sommige gevallen krijgt de regering in Parijs zelfs het vetorecht over bepaalde beslissingen. Er is Frankrijk veel aan gelegen om greep te houden op de supercomputers die Bull ontwerpt en produceert.
De nieuwe financiële constructie vloeit voort uit een overeenkomst die de staat eerder met Atos heeft gesloten. De regering bedong in ruil voor een lening het recht op een zogenoemd preferent aandeel dat de staat als het ware het laatste woord geeft. Door deze beschermingsmaatregel is het voor partijen uit landen die Frankrijk niet als een betrouwbare bondgenoot ziet, onmogelijk om de supercomputer-fabrikant in te lijven. Verkoop van Bull wordt alleen toegestaan aan een partij die garanties biedt voor de toekomst. De regering ziet Bull als cruciaal voor de soevereiniteit van de natie. De Franse kerncentrales draaien op computers van Bull. Ook de software voor nucleaire programma’s komt daar vandaan.
Overigens is de kans nog altijd aanwezig dat de staat de Big Data en Security-divisie (BDS) waarvan Bull deel uitmaakt, overneemt. Begin oktober verstreek weliswaar de uiterste termijn van het bod dat Frankrijk op de strategische activiteiten van BDS had gedaan, maar werden de gesprekken voortgezet.
Alten
Verder werd gisteren bekend dat Atos een definitieve overeenkomst heeft gesloten met het Franse bedrijf Alten over de verkoop van Worldgrid. Afgelopen juni had Atos al aangekondigd hierover met Alten in gesprek te zijn.
Worldgrid levert it, consultancy en technische diensten aan nutsbedrijven en de energiesector. Atos ontvangt voor deze bedrijfseenheid 270 miljoen euro. Worldgrid haalt met 1.100 medewerkers een omzet van 170 miljoen euro. Bij het grotere en financieel sterkere Alten, een branchegenoot die dezelfde soort diensten levert, is de toekomst van Worldgrid beter verzekerd.