Ook Nederlandse organisaties hebben belangstelling om Oracle Cloud Infrastructure (OCI) in te zetten binnen de cloud-omgeving van AWS. Klanten vroegen hiernaar toen in september vorig jaar hetzelfde mogelijk werd gemaakt voor Azure. Vanderlande is alvast over naar de cloud.
Dit zegt Wilfred Scholman, country leader voor Oracle Nederland. Computable spreekt hem in de wandelgangen na afloop van Oracle CloudWorld begin september in Las Vegas. Zo’n zeven jaar geleden zette het softwarehuis nog aarzelend de eerste stappen in de cloudwereld. ‘Er is veel veranderd. We hebben nu een voortrekkersrol’, zegt hij, verwijzend naar de innige samenwerking met Microsoft, Google en nu AWS en naar de sovereign cloud die het bedrijf aanbiedt.
Gartner ondersteunt Scholmans opvatting en heeft Oracle herhaalde malen als leider opgenomen in de Magic Quadrant voor Strategische Cloud Platformdiensten. Recent nog in het kwadrant van 2024. ‘Oracle’s Cloud Infrastructure (OCI) biedt een complete cloud-oplossing die is ontworpen om elke workload sneller, veiliger en tegen lagere kosten uit te voeren’, aldus de analistengroep.
Vanderlande is wereldwijd marktleider op het gebied van bagageafhandelingsystemen
Scholman wijst op de hoge dichtheid van ai-agents in de saas-oplossing van zijn bedrijf. ‘Meer dan vijftig. En met ons nieuwe Zettascale Cloud Computing Cluster – met nota bene 131.072 Nvidia-gpu’s aan boord – kunnen klanten hun modellen trainen en beschikken over ai-sovereignty; wij kunnen ze beloven dat hun data met niemand wordt gedeeld.’
In stappen
Wino Verschoor, directeur Applicaties bij Vanderlande, is nog niet zo ver dat hij kunstmatige intelligentie in de applicaties toepast. ‘Dat betreft een veelbelovende ontwikkeling en we gaan dat zeker bekijken. Ik ben hier op CloudWorld om inspiratie op te doen.’ En niet alleen daarvoor. Hij was er ook om een lezing te geven over de migratie van on-premise naar OCI die Vanderlande heeft afgerond. Vanderlande (sinds 2017 onderdeel van Toyota Industries Corporation) is wereldwijd marktleider op het gebied van bagageafhandelingsystemen, met meer dan zeshonderd luchthavens die haar technologie gebruiken. Daarnaast is het bedrijf ook een grote speler in de sectoren van pakketverwerking en magazijnautomatisering.
Bij de migratie is Vanderlande geholpen door Quistor, een managed services provider en Oracle-partner, gespecialiseerd in it-consultancy en cloudoplossingen. ‘Het was een uitdagend traject. Los van het feit dat het maakindustrie betreft hebben we de onderliggende IBM-databases naar een Oracle-database in OCI gemigreerd en meer dan honderd interfaces omgelegd. Hier hebben we de tijd voor genomen om alle stappen zorgvuldig voor te bereiden en uit te voeren met de juiste performance voor Vanderlande. Uiteindelijk is alles op tijd afgerond’, zegt Tim de Nijs, vicepresident Verkoop bij Quistor.
De migratie werd in fasen uitgevoerd om risico’s te minimaliseren en kritieke systemen operationeel bleven. Dit stelde Vanderlande in staat eventuele problemen snel te identificeren en op te lossen.
Uiteindelijk is Vanderlande in een jaar tijd van een on-premise IBM-omgeving naar OCI (in Frankfurt) gegaan met JD Edwards als erp-omgeving. Verschoor: ‘Wij konden niet goed uit de voeten met Websphere. Toen zijn we naar andere oplossingen gaan zoeken. En ik moet zeggen dat het cloudplatform echt schaalbaar is. ‘Scalable en available’; dat geeft de flexibiliteit die onze bedrijfsvoering nodig heeft.’
Korte lijntjes
De database, applicaties en middleware is nu allemaal in één hand, noemt Verschoor een voordeel van de overgang naar OCI. ‘Quistor regelt alles; ook de patches; overigens zoveel mogelijk geautomatiseerd. Wij hebben korte lijntjes en beschikken, indien nodig, over de kennis van de experts bij Oracle Nederland’, vertelt Verschoor. Hij voegt eraan toe dat hij de migratie heeft aangegrepen om meteen alle data op te schonen. ‘Het is een complexe omgeving, maar we hebben nu dankzij erp en het dataplatform meer inzicht in de bedrijfsvoering.’ De OCI-omgeving is ingekapseld in het Vanderlande-netwerk. ‘Beveiliging staat bij ons bovenaan; evenals bij OCI. Wat dat betreft, volgt het cloudplatform de beveiligingsregels die wij hanteren.’
Niet alles is overigens overgegaan naar ‘Frankfurt’. Zo gebruikt Vanderlande het softwarepakket Maximo van IBM voor enterprise asset management. Dit kan Oracle niet bieden als een saas-oplossing. Het ligt in de bedoeling om dit onderdeel uiteindelijk ook naar het cloudplatform van Oracle te brengen.
Verbetering
Na de gestage migratie van een jaar ziet Verschoor dat de automatisering bij Vanderlande een betere performance heeft. ‘Na de migratie hebben wij de systemen geoptimaliseerd om volledig te profiteren van de mogelijkheden van OCI. Dit resulteerde in verbeterde prestaties, lagere kosten en een hogere operationele efficiëntie.’
Hij wijst er nog op dat Oracle uitgebreide training en ondersteuning bood aan het it-team van Vanderlande om hen te helpen bij de overgang naar de nieuwe cloudomgeving en om ervoor te zorgen dat ze de nieuwe tools en technologieën effectief kunnen gebruiken.
Vanderlande een transportbedrijf ?
Bij mijn weten doen ze vooral aan logistieke procesautomatisering; dat is toch echt iets anders