Diverse ketenpartners in de logistieke sector ondertekenen op 7 november een intentieverklaring voor een standaard kernset primaire data. De partijen, waaronder het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Topsector Logistiek, en Transport en Logistiek Nederland, willen hiermee standaardisatie in data-uitwisseling binnen de sector aanjagen. De ondertekening vindt plaats tijdens de vakbeurzen ICT&Logistiek en Logistica Next in Jaarbeurs Utrecht.
Er is volgens de ondertekenaars veel behoefte aan een gestandaardiseerd systeem voor de uitwisseling van data. ‘Veel bedrijven in de logistieke sector zijn bezig met het verzamelen van de juiste data’, vertelt beursmanager Corien den Ouden. ‘Data worden op veel manieren en in verschillende vormen uitgewisseld. Voor verdere innovatie in de logistieke sector is het cruciaal dat er snel een goed en indien mogelijk gestandaardiseerd systeem komt.’
Ondermaatse datakwaliteit
Uit onderzoek blijkt dat veel logistieke bedrijven kampen met ondermaatse datakwaliteit. Onderzoeker Sebastian Piest meldt: ‘Wil je met een ai-project aan de slag, dan moet je de data eerst opschonen. Bij een klein project lukt het dan nog wel, maar als je gaat opschalen, gaat het alsnog mis.’ Piest is verbonden aan Universiteit Twente en deelt zijn inzichten tijdens ICT&Logistiek. Volgens hem staat de sector aan het begin van grootschalige toepassing van ai in logistieke processen.
De partijen willen komen tot vergelijkbare primaire data om vraagstukken met verschillende invalshoeken en complexiteit op te lossen. Het vaststellen van een primaire dataset en het maken van afspraken over de manier waarop die data wordt gedeeld, biedt voordelen voor zowel het bedrijfsleven en de overheid en andere belanghebbenden.
Naast de eerder genoemde partijen, ondertekenen ook de volgende organisaties de intentieverklaring: TKI Dinalog, Connekt, Stichting Uniforme Transport, Dutch Association of Logistics and Transport IT Suppliers en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
ICT&Logistiek 2024
ICT&Logistiek vindt van 5 tot en met 7 november 2024 plaats in Jaarbeurs, Utrecht. Een bezoek is gratis, registreer je hier.
Een standaard voor data-uitwisseling die soelaas biedt voor ondermaatse datakwaliteit?