De zogenoemde bangalijsten staan niet meer online. De lijsten, met daarin persoonlijke informatie over vrouwen, circuleerden sinds april in openbare Nederlandse Telegram-groepen. Berichtendienst Telegram heeft ze verwijderd, op langdurig aandringen van expertisecentrum online misbruik Offlimits.
Offlimits deed bij Telegram meerdere verwijderingsverzoeken en diende uiteindelijk een handhavingsverzoek in bij de verantwoordelijke toezichthouders. Het expertisecentrum werd daarbij gesteund door Fonds Slachtofferhulp. De organisatie hoopt dat het in de toekomst moeilijker wordt om zulke lijsten te plaatsen en ze ook sneller offline zijn te halen.
Telegram wijt de late verwijdering aan Offlimits. In een reactie aan Computable (zie kader onderaan) meldt een woordvoerder dat het bedrijf vier verwijderingsverzoeken ontving. Drie daarvan zouden direct hebben geresulteerd in verwijdering van de content. Het vierde verzoek had Offlimits niet volgens de juiste procedure ingediend, waardoor de contentverwijdering pas later plaatsvond. Beide partijen melden dat ze vanaf nu rechtstreeks contact hebben.
Lakse houding van overheid
In de bangalijsten worden studentes beoordeeld op hun seksuele prestaties met daarbij vaak vileine opmerkingen over hun uiterlijk. In het document staan ook foto’s, telefoonnummers en privéadressen. Offlimits hekelde eerder de lakse houding van de overheid in dit verband. ‘Ondanks aandringen om hier op toe te zien, blijft het stil vanuit de overheid’, aldus de organisatie die dit onbegrijpelijk en onacceptabel vindt.
Het expertisecentrum is er niet gerust op wat er gebeurt in niet-openbare groepen, meldt advocaat Ina Brouwer. ‘Telegram heeft nu een eerste stap gezet, we gaan nu kijken wat er nodig is om Telegram nog verder op te schonen’, zegt ze.
De Digital Services Act (DSA), die sinds 17 februari 2024 in alle EU-lidstaten geldt, verplicht grote onlineplatformen en zoekmachines actief mee te werken aan voorkoming aan de verspreiding van illegale inhoud.
Reactie van Telegram
Woordvoerder Remi Vaughn reageert aan Computable op bovenstaand nieuws: ‘Offlimits diende vier verzoeken in bij Telegram, waarvan er drie resulteerden in onmiddellijke verwijdering van de inhoud. Helaas volgde Offlimits niet de juiste aanbevolen beroepsprocedure voor het andere verzoek – toch werd deze schadelijke inhoud later ook verwijderd. We communiceren nu rechtstreeks met Offlimits.
Telegram is toegewijd aan het naleven van de DSA-regelgeving en het verwijderen van schadelijke inhoud. We dringen er bij iedereen in de EU op aan om de juiste DSA rapportage tools en processen te gebruiken, inclusief voor eventuele beroepen.‘